Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V.d. GD Brozina na neformalnem srečanju direktorjev za evropske zadeve

Amsterdam, 29. januar 2016 - V.d. generalnega direktorja za zadeve EU mag. David Brozina se je v Amsterdamu udeležil neformalnega srečanja direktorjev za evropske zadeve, ki ga je gostilo nizozemsko predsedstvo Svetu EU. Temi tokratnega zasedanja sta bili migracije in implementacija novega medinstitucionalnega sporazuma o boljšem pravnem urejanju.


V razpravi o migracijah, na kateri so bili prisotni tudi predstavniki držav kandidatk, so udeleženci poudarili pomen solidarnosti in skupnega evropskega odziva na migracijske tokove, za omejitev katerih je ključna učinkovita kontrola na zunanjih mejah Evropske unije. Države članice so se strinjale, da je treba pospešiti implementacijo že dogovorjenih ukrepov, izjemnega pomena pa je tudi, da EU ustrezno naslovi temeljne vzroke migracij v Severni Afriki, na Bližnjem vzhodu in v drugih nestabilnih regijah ter v dialogu s tretjimi državami zagotovi učinkovitejše izvajanje sporazumov o vračanju.
Generalni direktorji so izpostavili pomen razvojnega sodelovanja za odpravljanje vzrokov migracij ter se zavzeli se za aktivnejšo vlogo zunanjih ministrstev pri pripravi skupnih ukrepov, saj lahko le horizontalen pristop prinese dejanske in dolgoročne rešitve.


Slovenija je izpostavila pomen sprejema skupnih hitrih in praktičnih rešitev, ki bi pripomogle k zmanjšanju migrantskega toka. Pismo predsednika vlade dr. Cerarja vsebuje predloge, ki bi lahko na kratek rok bistveno pripomogli k boljšemu in učinkovitejšemu upravljanju migracij. Slovenija je izpostavila tudi nujnost jasno postavljenih skupnih kriterijev za sprejem beguncev in migrantov ter se zahvalila članicam, ki so ji priskočile na pomoč pri soočanju z migrantsko krizo.


V okviru razprave o medinstitucionalnem sporazumu o boljšem pravnem urejanju so udeleženci pozdravili dosedanje napore predsedstva ter se zavzeli za čimprejšnjo implementacijo dogovora.