Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovaški zunanji minister Lajčák na delovnem obisku v Sloveniji

Ljubljana, 29. januar 2016 – Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na  delovnem obisku v Sloveniji gostil slovaškega podpredsednika vlade in ministra za evropske in zunanje zadeve Miroslava Lajčáka. Obisk predstavlja nadaljevanje rednega političnega dialoga na ravni zunanjih ministrov obeh držav.
 
Ministra sta v pogovoru potrdila prijateljske in zavezniške odnose in tesno sodelovanje med državama na številnih področjih skupnega interesa. Pozdravila sta vzajemen interes za nadaljnjo krepitev političnih in gospodarskih odnosov ter sodelovanja na regionalni in evropski ravni. Menila sta, da bi h krepitvi gospodarskega sodelovanja še posebej prispevale boljše transportne povezave med državama in v širši regiji. Ministra sta se zavzela za nadaljnje tesno sodelovanje Slovenije z Višegrajsko četverico (V4). Minister Lajčák je ob tem ponovno poudaril, da je Slovenija najtesnejša in najbližja partnerica V4.
 
Ministra sta veliko pozornosti namenila problematiki migracij, pri čemer sta se zavzela za iskanje skupne rešitve v okviru EU, za kar je potrebno aktivno sodelovanje vseh držav. Ministra sta govorila tudi o Zahodnem Balkanu in se strinjala o potrebi po nadaljnji aktivni vlogi EU v tej regiji. Izrazila sta skrb glede upočasnjenega reformnega procesa v Ukrajini, ob tem pa podprla pomen nadaljnjega izvajanja dogovorov iz Minska in ukrajinske ozemeljske celovitosti.