Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V.d. GD Štiglic na pogovorih na ameriškem zunanjem ministrstvu

Washington, 28. januar 2015 – V.d. generalne direktorice (GD) za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sanja Štiglic je ob robu udeležbe na konferenci Varnostne pobude proti širjenju orožij za množično uničevanje (Proliferation Security Initiative – PSI) opravila tudi pogovore na ameriškem zunanjem ministrstvu (State Department). Srečala se je s pomočnikom državnega sekretarja (AS) ZDA Thomasom Countrymanom ter namestnicama (DAS) pomočnika državnega sekretarja za mednarodne organizacije Erin M. Barclay in Nerisso J. Cook. 

 

Pogovori z AS Countrymanom so bili osredotočeni na varnostno-politična vprašanja. V.d. GD Štiglic je v pogovorih predstavila organizacijo letne NATO konference o preprečevanju širjenja orožja za množično uničevanje (WMD), razorožitvi in nadzoru nad orožjem, ki bo v Sloveniji potekala 9. in 10. maja 2016, ter aktivnosti, povezane s članstvom Slovenije v Svetu guvernerjev IAEA, in sicer za obdobje od septembra 2016 do septembra 2018, ter predsedovanjem Splošni delovni skupini Wassenaarskega aranžmaja v letu 2017.


V pogovorih z DAS Barclay je bilo izpostavljeno sodelovanje Slovenije in ZDA v okviru mednarodnih forumov na področju človekovih pravic, kjer v veliki večini zastopata sorodna stališča, predvsem na področju svobode izražanja, vere, prepričanja, združevanja, odprave diskriminacije in enakopravnosti med spoloma. V.d. GD Štiglic je ob tem predstavila mednarodno konferenco o pravicah starejših, ki jo bomo gostili 11. in 12. aprila 2016. Sogovornici sta izmenjali še poglede glede Svetovnega humanitarnega vrha, ki bo potekal maja v Turčiji, ter Vrha o globalni begunski krizi, ki ga namerava gostiti predsednik ZDA Obama v času splošne razprave na 71. zasedanju generalne skupščine OZN.


Pogovori z DAS Cook so bili namenjeni predvsem izmenjavi mnenj glede Agende 2030 za trajnostni razvoj in sodelovanja ter prioritet ZDA in Slovenije v okviru UNESCO. V okviru medkulturnega dialoga je bilo predstavljeno delovanje Evro-sredozemske univerze (EMUNI) s sedežem v Portorožu. V.d. GD Štiglic je predstavila tudi pobudo Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel pri OZN.