Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V.d. GD Štiglic na konferenci Varnostne pobude proti širjenju orožij za množično uničevanje

Washington, 27. januar - V Washingtonu v Združenih državah Amerike je včeraj potekala konferenca Varnostne pobude proti širjenju orožij za množično uničevanje (Proliferation Security Initative - PSI). Konference se je s slovenske strani udeležila v.d. generalne direktorice (GD) za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sanja Štiglic.

 

PSI je nastala leta 2003 kot globalna pobuda za preprečevanje trgovine z orožji za množično uničevanje, njihovih izstrelitvenih sistemov in drugih materialov med državami in nedržavnimi akterji. Namen pobude je v skladu z obstoječimi mehanizmi in inštrumenti mednarodnega prava ustaviti fizične transferje orožij za množično uničevanje s prestrezanjem pošiljk orožij ali blaga z dvojno rabo, ki potujejo po morju ali po zraku.

 

Trenutno v okviru pobude sodeluje 105 držav, vključno s Slovenijo, ki v njej sodeluje že od leta 2005. Letošnja konferenca, ki jo gosti pomočnik državnega sekretarja ZDA Thomas Countryman, je osredotočena na analizo dosedanjih zavez, pregled zmogljivosti in pripravo predlogov za politično srečanje na visoki ravni, ki bo potekalo leta 2018, to je ob 15. obletnici PSI pobude.

 

Na konferenci je bilo govora o nadaljnji krepitvi PSI pobude, izboljšanju ključnih zmogljivosti in praks za preprečevanje proliferacije ter razširitvi strateškega komuniciranju na področju PSI. Udeleženci so med drugim pozdravili izvajanje celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu in ob tem obsodili kršitve mednarodnih obveznosti s strani Demokratične ljudske republike Koreje.

 

V.d. GD Štiglic je v izjavi predstavila nacionalna in regionalna prizadevanja Slovenije na področju neproliferacije. Izpostavila je uspešno regionalno PSI vajo "Jadranska vrata", ki smo jo organizirali v Luki Koper in Portorožu leta 2007. Predstavila je izvedbo regionalne delavnice in dogodkov na področju izvozne kontrole in nadzora nad mejami ter aktivnosti Slovenije na področju izvajanja resolucije VS OZN 1540, ki države poziva, da storijo vse v njihovi moči, da preprečijo širjenje orožij za množično uničevanje do nedržavnih akterjev, zlasti teroristov. V.d. GD Štiglic je udeležence tudi obvestila o organizaciji letne NATO konference o preprečevanju širjenja orožij za množično uničevanje (WMD), razorožitvi in nadzoru nad orožjem, ki bo v Sloveniji potekala 9. in 10. maja 2016.