Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

12. zasedanje Skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje

Ljubljana, 26. januar 2016 – V Ljubljani je potekalo 12. zasedanje Skupne slovensko-kitajske komisije za gospodarsko sodelovanje, ki jo je na slovenski strani vodil v.d. generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Robert Kokalj, na kitajski strani pa namestnik generalnega direktorja Ministrstva za trgovino LRK Sun Liwei. Delegaciji sta izmenjali informacije o trenutnih gospodarskih razmerah v Sloveniji in na Kitajskem ter obravnavali trenutno stanje in možnosti za poglobljeno bilateralno trgovinsko in investicijsko sodelovanje med državama.

 

Na zasedanju Skupne komisije so poleg predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve RS sodelovali predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za infrastrukturo, Ministrstva za javno upravo, Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Prisotni so bili tudi predstavniki kitajskih in slovenskih podjetij s področij informacijsko-komunikacijskih tehnologij, infrastrukture in energetike. Na zasedanju so svoje dosežke predstavili predstavniki Inštituta Jožef Stefan, Fakultete za biologijo in Medicinske fakultete v Ljubljani. Prav tako je potekala predstavitev slovenskih dosežkov na področju e-uprave. Priložnost za predstavitev so imela tudi zainteresirana slovenska podjetja ter nekatera vodilna kitajska podjetja.  

 

Skupna komisija je obravnavala sodelovanje na področjih internacionalizacije in neposrednih naložb. Obravnavana so bila vprašanja sodelovanja na področjih transporta in logistike, infrastrukture, informacijsko-komunikacijskih tehnologij, turizma, kmetijstva, prehrambne industrije ter gozdarstva, strojne in kemične industrije, farmacevtike, znanstvenega in tehnološkega sodelovanja, energetike, obnovljivih virov energije in zelenih tehnologij ter financ. Kitajski strani je bila predana informacija o  investicijskih priložnostih s področij infrastrukture, logistike, energetike in turizma.

 

V okviru obiska je kitajska delegacija obiskala Nordijski center Planica, kjer so se kitajski gostje seznanili z možnostmi, ki jih slovenska stran lahko ponudi kitajskim partnerjem pri prenosu znanja in izkušenj v pripravah na Zimske olimpijske igre 2022 v Pekingu. Kitajskim gostom so bile predstavljene tudi možnosti za vzpostavitev pripravljalnih baz za kitajske športnike v Republiki Sloveniji.