Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta - 27. januar

Ljubljana, 26. januar 2016 - Jutri obeležujemo mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan leta 1945 je bilo namreč osvobojeno nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je namenjen poklonitvi vsem žrtvam holokavsta in drugih genocidov, ki so posegli v temeljne vrednote človeške civilizacije ter ozaveščanju, da se ta grozodejstva ne bi več ponovila. Med drugo svetovno vojno je bilo okoli 6 milijonov žrtev holokavsta, v  koncentracijskih taboriščih pa so umrli  tudi številni Slovenci in Slovenke.

 

V različnih krajih po Sloveniji se v tem mesecu v okviru projekta "ŠOA – spominjamo se 2016", ki poteka pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, v organizaciji Sinagoge Maribor ter številnih drugih partnerjev, odvija vrsta prireditev, ki so namenjene počastitvi spomina na žrtve holokavsta in nacističnega preganjanja.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve aktivno podpira projekt "ŠOA – spominjamo se 2016" in druge projekte ozaveščanja o potrebi po strpnosti, promociji spoštovanja, varstva in udejanjanja človekovih pravic zlasti v luči članstva Slovenije v Svetu OZN za človekove pravice. Slovenija je kot aktivna članica Mednarodne zveze za spomin na holokavst (IHRA) tudi zavezana k promociji izobraževanja, raziskovanja in spominjanja na holokavst. Ravno ozaveščanje javnosti, še posebej mladih generacij, lahko prispeva k  ustvarjanju množice posameznikov, ki spoštujejo človekove pravice drugih, ter posledično strpne družbe.