Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na Brdu potekala Ustanovna seja Generalne skupščine EUSALP

Brdo pri Kranju, 25. januarja 2016 - Danes se je na svoji ustanovni seji sestala Generalna skupščina EUSALP in tako potrdila svojo politično odgovornost in vodilno vlogo pri izvajanju strategije EU za Alpsko regijo na državni in regionalni ravni.

 

Več kot 50 udeležencev, med njimi visoki predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Alpske konvencije, je ob tej priložnosti sodelovalo pri oblikovanju učinkovitega sistema upravljanja na več ravneh ob spoštovanju institucionalne ureditve in pristojnosti sodelujočih držav in regij, kot je dejal današnji gostitelj in predsedujoči Generalni skupščini v letu 2016, zunanji minister Karl Erjavec.   

 

Državni in regionalni politiki, člani Generalne skupščine, so soglašali z ustanovitvijo tega izjemno pomembnega političnega organa strategije EU za Alpsko regijo. Potrdili so svoje glavne naloge in vlogo, s posebnim poudarkom na oblikovanju splošnih političnih smernic. Prav tako so  potrdili sistem upravljanja strategije in vodje akcijskih skupin, ki so temelj za njeno uspešno izvajanje. Pozvali so k oblikovanju izvršnega odbora, ki bo nadaljeval uspešno delo usmerjevalnega odbora. Ta je igral ključno vlogo v obdobju priprav strategije.

 

Z rednimi zasedanji, sestanki na ministrski ravni, strateškim usklajevanjem z Evropsko komisijo ter posvetovanji z Alpsko konvencijo in drugimi deležniki bo Generalna skupščina postala pomembno politično sredstvo, ki ga druge makrogionalne strategije EU ne poznajo. Komisarka Corina Creţu je kot sopredsedujoča Generalni skupščini poudarila, da moramo skupaj premisliti, kako lahko strategija prispeva k bolj konkurenčni pa tudi bolj enotni in povezani Evropi.

 

Generalna skupščina je čestitala Sloveniji kot prvi predsedujoči EUSALP in se ji zahvalila za uspešno organizacijo konference ob zagonu EUSALP v sodelovanju z Evropsko komisijo. Člani so poleg tega sklenili, da bo predsedovanje v letu 2017 prevzela Bavarska.