Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Začela se je konferenca ob zagonu EUSALP

Brdo pri Kranju, 25. januar 2016 - Danes poteka prvi dan dvodnevne konference ob zagonu Strategije EU za Alpsko regijo, ki jo gosti podpredsednik vlade in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec skupaj z evropsko komisarko za regionalno  politiko Corino Creţu. Na Brdu pri Kranju se je zbralo več kot 550 predstavnikov držav in regij Nemčije, Francije, Italije, Avstrije, Slovenije, Lihtenštajna in Švice, najvišjih predstavnikov EU institucij, predstavnikov gospodarstva, civilne družbe, nevladnih organizacij in drugih zainteresiranih.

 

Minister Erjavec je vodil plenarno srečanje "Različni v enotnosti EUSALP", na katerem so sodelovali še Corina Creţu, evropska komisarka za regionalno politiko, Violeta Bulc, evropska komisarka za promet, Alenka Smerkolj, ministrica brez resorja, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Republike Slovenije, Harlem Désir, državni minister za evropske zadeve Francoske republike, Michael Linhart, generalni sekretar na zveznem ministrstvu za Evropo, integracije in zunanje zadeve Republike Avstrije, Benedeto Della Vedova, državni sekretar na zunanjem ministrstvu Italijanske republike, Georges Martin, namestnik državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve Švicarske konfederacije, Joachim Bleicker, direktor za odnose z državami članicami EU, čezmejno in regionalno sodelovanje na ministrstvu za zunanje zadeve Nemčije in Martin Frick, direktor urada za zunanje zadeve na ministrstvu za zunanje zadeve, izobraževanje in kulturo Lihtenštajna. V tem okviru je bila sprejeta tudi skupna izjava (priložena), s katero se je potrdila struktura upravljanja EUSALP.

 

Minister Erjavec je v nagovoru podčrtal pomen političnega vodstva Strategije, na nacionalni in regionalni ravni, ki ima ključno vlogo in odgovornost pri zagotavljanju strateških usmeritev delovanja in zagotavljanja pogojev za delo. Velik pomen in pokazatelj uspešnosti izvajanja strategije pa je pripisal deležnikom in izvajanju konkretnih projektov. Slovenijo je Erjavec postavil na stičišče Alp, dinarskega sveta in Sredozemlja, na stičišče kultur, tradicij, prometnih in trgovskih poti in tako ustvarjalnosti in kreativnosti. Alpe so specifične in zato so takšni tudi izzivi, s katerimi se morajo njeni prebivalci in institucije oblasti soočiti; posebno pozornost zahteva vprašanje vode, podnebnih sprememb, ekologije in biotske raznovrstnosti, čemur bo Slovenija tudi v prihodnje namenila veliko pozornosti. Minister je za Alpsko regijo povedal, da gre za regijo, ki je osrednjega pomena v političnem in gospodarskem smislu, saj gre za "motor Evrope", zato ji gre tudi velika odgovornost in pričakovanja, da bo uspela, s sodelovanjem držav in regij, rešiti tudi kakšno pereče vprašanje.

 

Delovno kosilo, ki ga je gostil minister Erjavec, je potekalo v formatu ustanovnega zasedanja Generalne skupščine EUSALP, ki ji bo v letu 2016 minister Erjavec tudi predsedoval. Člani Generalne skupščine so uradno potrdili ustanovitev najvišjega političnega telesa Strategije, potrdili so njene ključne naloge in upravljavsko strukturo EUSALP. Čestitali so Sloveniji za predsedovanje v letu 2016 in uspešno organizacijo konference in ustanovno zasedanje Generalne skupščine. Predsedovanje v letu 2017 je bilo zaupano Bavarski.

 

Popoldne sledita še panela z naslovoma "Alpsko vodstvo", na katerem se bodo predstavili predsedniki sodelujočih regij ter predstavniki EU institucij in "Partnerstvo z interesnimi skupinami", s sodelovanjem nevladnih organizacij in civilne družbe, med drugim mestne občine Ljubljana in občine Tolmin.

 

Minister Erjavec se je ob robu konference ob zagonu EUSALP srečal z deželnim glavarjem Solnograške dr. Wilfriedom Haslauerjem, prav tako so se sestali predstavniki t.i. kvadrilaterale, ki jo sestavljajo Avstrija, Lihtenštajn, Slovenija in Švica.