Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Benčina na delovnem obisku v Flandriji

Belgija, 19. januar 2016 – Državna sekretarka Dragoljuba Benčina je skupaj z generalnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Flandrije Koenom Verlaecktom obiskala občino Diksmuide, kjer je grob slovenskega vojaka iz 1. svetovne vojne, Rudolfa Redka.

 

Državna sekretarka Dragoljuba Benčina se je 19. januarja 2016 mudila na delovnem obisku v Flandriji. Z generalnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Flandrije (Departement internationaal Vlaanderen) Koenom Verlaecktom  sta se na spominski slovesnosti na nemškem vojaškem pokopališču v vasi Vladslo v občini Diksmuide (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) poklonila edinemu znanemu med 1. svetovno vojno v Belgiji padlemu slovenskemu vojaku Rudolfu Redku iz Ljutomera. Dogodka sta se udeležili tudi županja Ljutomera Olga Karba in županja mesta Diksmuide Lies Laridon.

 

Državna sekretarka Benčina in generalni sekretar Verlaeckt  sta, v skladu s prakso flamske vlade v času komemoracij ob stoletnici Velike vojne 2014-2018, z groba vojaka zajela nekaj zemlje, ki bo prepeljana v njegov rojstni kraj Ljutomer. Topničar avstroogrske vojske Rudolf Redek, ki je izhajal iz slovenske viničarske družine, se bo tako po 100-tih letih simbolično vrnil v Slovenijo.      

 

Na delovnem kosilu, ki ga je za državno sekretarko Benčina gostila županja mesta Diksmuide Lies Laridon, je nekdanja vinska kraljica Sandra Vučko predstavila ljutomerska vina, gostje pa so tudi degustirali slovenske sladice. Obisk državne sekretarke Benčina in županje Ljutomera Karba prispeva h krepitvi vezi med Slovenijo, Ljutomerom, Flandrijo in mestom Diksmuide.

 

V okviru obiska, ki je potekal predvsem v duhu komemoracije 100-te obletnice 1. svetovne vojne, je državna sekretarka Benčina obiskala tudi znameniti muzej Ijzertoren in Jarek smrti.