Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Erjavec na delovnem obisku v Srbiji predstavil stališče Slovenije glede obvladovanja migracij

Beograd, 19. januar 2015 - Potem, ko se je minister za zunanje zadeve Karl Erjavec včeraj v Bruslju sestal z makedonskim zunanjim ministrom Poposkim in ministrom za zunanje zadeve Grčije Kotziasom, je danes obiskal še Beograd. Srečal se je s predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom za zunanje zadeve Ivico Dačićem ter ministrom za delo, zaposlovanje, veterane in socialno politiko Aleksandrom Vulinom. Tema vseh pogovorov je bila situacija na zahodnobalkanski migracijski poti ter učinek oz. posledice morebitnega omejevanja prehodnosti mej znotraj Evropske unije.

 

Minister Erjavec je sogovornike obvestil, da se tudi Slovenija že pripravlja na ukrepe, ki jih bo realizirala ob teh korakih. Ob zavedanju, da nobena izmed držav regije ne želi postati t.i. žep, je minister predstavil stališče Slovenije, da je v trenutni situaciji posebej pomembna celovita in usklajena migracijska politika EU ter koordinacija in sodelovanje med državami. Sogovornikom je predstavil predloge, ki jih je v svojem pismu predsedniku Evropske komisije Junckerju ter kolegom predsednikom vlad držav na zahodnobalkanski migracijski poti podal predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Cerar. Zavedati se je namreč potrebno, da število ljudi, ki želijo v EU ne upada, s koncem zime pa lahko pričakujemo še dodaten pritisk.

 

Srbija je predloge podprla, premier Vučić se je strinjal, da je potrebno zagotoviti tudi formalno podporo Evropske unije.

 

S srbskimi sogovorniki so bili potrjeni tudi dobri bilateralni odnosi med državama, ki se kažejo tako v dinamičnih stikih na politični ravni, slovenski podpori srbskemu približevanju EU, kot tudi v gospodarskem sodelovanju, kjer menjava presega milijardo evrov in v zadnjem letu izkazuje 6-odstotno rast.