Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državna sekretarka Bavdaž Kuret sprejela kopije poverilnega pisma veleposlanice Švedske Eduards

Ljubljana, 19. januar 2016 – Državna sekretarka Darja Bavdaž Kuret je sprejela kopije poverilnega pisma novoimenovane veleposlanice Kraljevine Švedske v Republiki Sloveniji Helen Eduards.

 
Državna sekretarka Bavdaž Kuret in veleposlanica Eduards sta odnose med državama ocenili kot dobre in brez odprtih vprašanj. Zavzeli sta se za okrepitev političnega dialoga med predstavniki obeh držav na vseh ravneh. Prav tako sta poudarili, da je med državama neizkoriščen potencial na gospodarskem področju, ki bi ga bilo potrebno izkoristiti. Švedska je namreč med skandinavskimi državami najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica. Sogovornici sta govorili tudi o migracijski krizi, s katero se neposredno srečujeta obe državi, in se zavzeli za evropsko reševanje problema.

 

Slovenija in Švedska imata sorodna stališča glede mnogih vprašanj. Med evropskimi temami so to področja notranjega trga, okolja, zdravja in izobraževanja. Državi pa dobro sodelujeta tudi v mednarodnem okviru, zlasti v okviru pobud Zavezništvo civilizacij, Skupina prijateljev mediacije, Mediacija v Sredozemlju, kot tudi Skupine prijateljev koncepta odgovornost zaščititi. Slovenija in Švedska imata sorodna stališča tudi glede krepitve vloge žensk.