Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

MZZ Erjavec v Bruslju na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve in Sveta EU za splošne zadeve

Bruselj, 18. januar 2016 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je danes v Bruslju udeležil zasedanj Sveta za zunanje zadeve in Sveta za splošne zadeve.


Na zasedanju Sveta za zunanje zadeve so ministri večino pozornosti namenili stanju v Siriji in Iraku. Glede Sirije so se osredotočili predvsem na možnosti nudenja podpore EU političnemu procesu pod okriljem OZN ter pripravo londonske donatorske konference o Siriji, ki bo potekala v začetku februarja. Svet je izpostavil polno podporo prizadevanjem posebnega odposlanca generalnega sekretarja OZN za Sirijo Staffana de Misture ter poudaril prepričanje, da je krizo v Siriji potrebno še naprej reševati politično. Pri tem je ključnega pomena srečanje sirskega režima z opozicijo, ki bo konec meseca potekalo v Ženevi. Ministri so glede donatorske konference izpostavili, da mora biti namenjena tako iskanju in zagotavljanju hitrih rešitev za zagotavljanje pomoči prizadetemu prebivalstvu Sirije, kot tudi podpori sosednjim državam pri naslavljanju potreb beguncev v regiji in iskanju dolgoročnih političnih rešitev.


V zvezi s položajem v Iraku je Svet za zunanje zadeve poudaril potrebo po nadaljnji pomoči EU iraški vladi in reformnim procesom v državi. Pri tem so izpostavili pomen narodne sprave in nadaljnjo podporo iraškemu predsedniku vlade Abadiju. Ministri so prav tako poudarili izjemno zaskrbljujočo varnostno stanje v regiji in izpostavili ključen pomen nadaljevanja boja proti terorizmu in grožnji, ki jo predstavlja Daesh. Ob tem so na kratko naslovili tudi posledice aktualnih dogajanj v regiji, predvsem stopnjevanje napetosti med Saudovo Arabijo in Iranom ter začetek izvajanja celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu.


Ministrom za zunanje zadeve EU se je na neformalnem kosilu pridružil tudi minister za zunanje zadeve Jordanije Nasser Judeh, s katerim so izmenjali poglede na položaj v regiji. Pri tem so izpostavili pomemben položaj Jordanije kot ene izmed ključnih partneric EU tako na področju soočanja z begunsko krizo, kot tudi na področju iskanja političnih rešitev za umiritev položaja v regiji.

 

V razpravi o položaju v Ukrajini so pozornost namenili predvsem trenutnemu stanju na področju izvajanja potrebnih reform in pozvali k njihovi dosledni in pravočasni implementaciji. Kot posebej pomembne so izpostavili reforme na področju boja proti korupciji, javne uprave, notranjih zadev, medijev in energetskega sektorja ter ustavno in davčno reformo. V kontekstu razprave o Ukrajini so tudi ponovno potrdili zavezanost EU k doslednemu spoštovanju suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine ter pozdravili začetek izvajanja prostotrgovinskega sporazuma med EU in Ukrajino.


Na zasedanju Sveta za splošne zadeve je nizozemsko predsedstvo predstavilo program predsedovanja Svetu EU v prvi polovici letošnjega leta. Pri tem je izpostavilo pomen vprašanj, ki so povezana z migracijami in mednarodno varnostjo, inovacijami in ustvarjanjem novih delovnih mest, trdnimi financami in stabilnim evrskim območjem ter podnebno in energetsko politiko.