Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Zaključek rednega letnega posveta slovenske diplomacije

Brdo pri Kranju, 6. januar 2016 – Danes se je na Brdu pri Kranju zaključil 20. redni posvet slovenske diplomacije, na katerem je včeraj vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov nagovoril predsednik republike Borut Pahor, danes pa tudi predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez.

 

Udeleženci posveta so včeraj in danes razpravljali o aktualnih vprašanjih globalne varnosti, migracijah, slovenskih prioritetah znotraj Evropske unije, področju človekovih pravic, internacionalizaciji slovenskega gospodarstva in področju javnih financ, pa tudi o aktivnostih javne diplomacije, sodelovanja na področju kulture in povezovanja s Slovenci izven meja Republike Slovenije ter o možnostih dodatne turistične promocije Slovenije.

 

Gostje posveta in razpravljavci so bili tudi evropska komisarka za transport Violeta Bulc, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, minister za finance dr. Dušan Mramor, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za notranje zadeve Vesna Györgös Žnidar ter direktor Slovenske obveščevalno - varnostne agencije Zoran Klemenčič.

 

Predsednik Republike Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da smo lahko ponosni na dosežke v preteklih 25 letih in da lahko z zadoščenjem pogledamo na rezultate našega dela. Slovenska diplomacija si je v četrt stoletja nabrala veliko lastnih izkušenj, ki so podlaga za suvereno delo v prihodnosti.

 

Kot prvo prednostno nalogo v letu 2016 je predsednik Pahor izpostavil krepitev miru in varnosti v Evropi in svetu. Iskreno zavzemanje za mirno reševanje sporov je naš neposredni interes in Slovenija mora izkoristiti vso politično težo in veljavo, ki jo premore, za dosego tega cilja. Kot drugo prednostno nalogo je izpostavil krepitev Evropske unije in zveze Nato ter poudaril, da mora biti Slovenija v najbolj povezanem delu Evrope. Migracijska kriza je razkrila pomanjkanje vizije prihodnosti EU, zato po mnenju predsednika Pahorja potrebujemo nov poskus oblikovanja evropske ustave. Če se ne odločimo za več Evrope, bo le-ta postajala vedno bolj ohlapna, kar pa ni v interesu zlasti manjših narodov. EU mora biti navznoter kohezivna in navzven konkurenčna. Kot tretjo prednostno nalogo je predsednik Pahor izpostavil utrjevanje prijateljstva in razumevanja z vsemi narodi sveta, pri čemer je posebej izpostavil dobre odnose s sosednjimi državami.

 

Predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez je dejal, da diplomacija s svojim delom utrjuje ugled Slovenije. Pohvalil je dosedanja prizadevanja diplomatsko-konzularne mreže in njeno vsakodnevno delo za blaginjo Slovenije.  V 25 letih je diplomacija preko svojih aktivnostih dosegla mnogo uspehov, med njimi so vključitve v mednarodne in nadnacionalne institucije ter aktualna in pretekla predsedovanja Slovenije v le-teh.

 

Predsednik DZ RS dr. Brglez je opozoril tudi na nujnost usklajenosti in enotnosti v zunanji politiki. Diplomacija pri tem zastopa nacionalne, torej skupne interese, tako na bilateralnem, kot tudi na multilateralnem in konzularnem področju. Izpostavil je vlogo močnih mednarodnih gospodarskih vezi in področje zaščite pravic slovenskih narodnih skupnosti. Tudi on je poudaril pomen urejenih odnosov s sosedami, Med izzivi je izpostavil stopnjo zaupanja v odnosih z Republiko Hrvaško in izrazil upanje, da bo konstitucija nove hrvaške vlade korak k vzpostavitvi boljših odnosov s sosedo.

 

Slovenija aktivno sodeluje v okviru Evropske unije, ki se sooča z neprestanimi spremembami in izzivi, katerih rešitve zagotovo ni v ponovni vzpostavitvi meja. Ob tem je poudaril pomen dobrih odnosov Slovenije z zaveznicami. Slovenija mora postati soustvarjalka odnosov v srednjeevropski regiji, ki bo po njegovem mnenju ena od nosilk prihodnjega razvoja Evropske unije. Slovenija se ne postavlja v vlogo male države, saj ima močan ugled, znanje in primerjalne prednosti, ki jih lahko s pridom izkorišča v multilateralnem okolju. Pri tem je izrazil pričakovanje, da bo razrešitev vprašanja nasledstva na Zahodnem Balkanu tudi korak k razrešitvi mejnih vprašanj. Ob koncu je omenil vlogo Državnega zbora pri oblikovanju in potrjevanju slovenskih zunanjepolitičnih usmeritev, ki se bo še bolj udejanjila ob izvajanju julija lani sprejete Deklaracije o zunanji politiki.

 

Za glavne sooblikovalce slovenske zunanje politike in vodje diplomatskih predstavništev in konzulatov po svetu je letni posvet dragocena priložnost za izmenjavo izkušenj in pridobivanje novih idej za aktivno promocijo slovenskih zunanjepolitičnih interesov. V okviru različnih omizij in razprav so bile izpostavljene ključne aktivnosti, pobude in načrti razvoja slovenske diplomacije, ki je do sedaj že večkrat dokazala, da je dobro pripravljena soočiti se z mednarodnimi grožnjami, izzivi in spremembami. Med razpravo so bili v ospredju migracijski izzivi in s tem povezana vprašanja. Panelisti in prisotni so se strinjali o izrednem pomenu zunanjepolitične dimenzije in o vlogi slovenskih predstavništev pri skupnih političnih naporih in učinkovitem prenosu naših sporočil. Z aktivno mrežo bilateralnih, predvsem pa multilateralnih odnosov MZZ in diplomatska predstavništva in konzulati uspešno uveljavljajo ključne zunanjepolitične in gospodarske interese.

 

Minister Erjavec je ob zaključku letošnjega jubilejnega posveta dejal, da so smer in prioritete slovenske diplomacije začrtane v sprejeti strategiji, zato so teme, ki so pomembne, jasne. Slovenska zunanja politika je prepoznavna v okviru različnih tematik. Minister Erjavec je izrazil prepričanje, da je posvet pokazal, da je slovenska diplomacija profesionalna in spoštovana ter da bo kos izzivom, ki jo čakajo v prihodnje.