Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Vlada RS določila besedilo strateškega dokumenta zunanje politike RS

Ljubljana, 30. julij 2015 - Vlada RS je na včerajšnji seji je določila besedilo strateškega dokumenta zunanje politike RS z naslovom "Slovenija: varna, uspešna in v svetu spoštovana – zunanja politika Republike Slovenije". Strateški dokument sledi ciljem in nalogam iz Deklaracije, ki jo je 10. julija  sprejel Državni zbor; podrobneje pojasnjuje cilje in prednostne naloge iz Deklaracije ter jih operacionalizira.

 

Strateški dokument je razdeljen na tri glavna poglavja: 1., Okvir (vsebuje oceno mednarodnega okolja ter opozarja na vzajemno povezanosti med zunanjo in notranjo politiko); 2., Koncentrični krogi zunanje politike – prednostna območja (obravnava zunanjo politiko po geografskih območjih); 3., Zunanja politika v preseku – prednostna področja (obravnava zunanjo politiko po izbranih vsebinskih področjih).

 

S sprejetjem besedila strateškega dokumenta na včerajšnji seji vlade se zaključuje proces sprejemanja novih strateških dokumentov slovenske zunanje politike, ki je potekal več let, posebej intenzivno pa od novembra lani. V tem času je Ministrstvo za zunanje zadeve, v sodelovanju z drugimi deležniki vodilo široko in odprto javno razpravo o strategiji slovenske zunanje politike, v katero je bila pritegnjena akademska sfera, civilna družba in druge zainteresirane organizacije in posamezniki.

 

Strateški dokument zunanje politike RS