Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Konzultacije o multilateralnih temah med MZZ Slovenije in Črne gore

Ljubljana, 23. julij 2015 - V Ljubljani so danes potekale konzultacije o multilateralnih temah med ministrstvoma za zunanje zadeve Slovenije in Črne gore. Konzultacije je na slovenski strani vodila generalna direktorica za globalne zadeve in politično multilateralo, Sanja Štiglic, na črnogorski pa generalni direktor za multilateralo in regionalno sodelovanje, Milorad Ščepanović.

 

V okviru konzultacij je bilo med drugim govora o 70. zasedanju generalne skupščine OZN, ki bo potekalo septembra 2015 v New Yorku, razvojni agendi po letu 2015 ter podnebnem vrhu, ki bo potekal konec leta v Parizu. Obravnavana so bila vprašanja s področja človekovih pravic, preventivne diplomacije (mediacija, odgovornost zaščititi) ter aktualne teme na področju razorožitve, nadzora nad orožjem in neproliferacije.

 

Generalna direktorica Štiglic je še predstavila pobudo Slovenije za razglasitev mednarodnega dne čebel, predsedovanje Slovenije 2. odboru generalne skupščine OZN in pobudo Slovenije glede aktivnosti na področju boja proti terorizmu na Zahodnemu Balkanu.

 

V okviru pogovorov s sogovorniki na MZZ je bilo govora tudi o promociji vladavina prava, Mednarodnem kazenskem sodišču ter pobudi Slovenije, Nizozemske, Belgije in Argentine za sprejetje postopkovne večstranske mednarodne pogodbe o medsebojni pravni pomoči in izročitvah. Izmenjani so bili pogledi glede varnostne situacije v Sredozemlju in približevanja Črne gore in drugih držav Zahodnega Balkana v evro-atlantske integracije. Dana je bila močna podpora Slovenije približevanju Črne gore v Nato in EU. Pozornost je bila posvečena tudi regionalnemu sodelovanju, pri čemer je bilo med drugim izpostavljeno aktivno angažiranje Črne gore v okviru Brdo procesa. Govora je bilo prav tako o aktualnem dogajanju in področjih skupnega sodelovanja v okviru Podonavske in Jadransko-jonske makroregionalne strategije.

 

Potrjen je bil vzajemen interes za nadaljevanje političnega dialoga med državama, vključno v obliki rednih letnih konzultacij o multilateralnih temah, kar bo prispevalo k nadaljnji krepitvi partnerskega sodelovanja med Slovenijo in Črno goro.