Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Neformalno srečanje direktorjev za evropske zadeve ob začetku luksemburškega predsedovanja Svetu EU

Luksemburg, 16. - 17. julij 2015 Luksemburg je ob začetku svojega predsedovanja Svetu EU gostil neformalno srečanje direktorjev za evropske zadeve. Slovenijo je na srečanju zastopala namestnica generalnega direktorja Direktorata za bilateralo in evropske zadeve Tina Vodnik.

 

Generalni direktorji so na srečanju obravnavali prednostne naloge luksemburškega predsedstva, aktualna institucionalna vprašanja in politični dialog o zagotavljanju spoštovanja načela pravne države.

 

V razpravi so vse države članice podprle prioritete luksmburškega predsedstva. Izmed pomembnejših dosjejev v drugi polovici leta so udeleženci izpostavili predvsem celovito naslavljanje problematike migracij, vključno s krepitvijo sodelovanja s tretjimi državami, nadaljevanje krepitve enotnega trga s poudarkom na digitalni dimenziji ter sprejmanje ukrepov za povečanje konkurenčnosti gospodarstva, ob upoštevanju trajnostnega razvoja in krepitvi socialne dimenzije EU. Udeleženci so izmenjali tudi poglede na vlogo nacionalnih parlamentov ter se zavzeli za nadaljno krepitev demokratične legitimnosti v EU.

 

Slovenija je izpostavila pomen nadaljevanja dinamike širitvenega procesa ter izrazila podporo regionalnim inicitivam s ciljem krepitve sodelovanja med državami na Zahodnem Balkanu. Poudarila je pomen poglabljanja ekonomske in monetarne unije, kar lahko bistveno prispeva k večji stabilnosti v evroobmočju. Podprla je revizijo evropskega semestra pri čemer je ključno, da se okoljska trajnost vključi v širši cikel gospodarskega upravljanja. Slovenija je tudi pozdravila nadaljnjo razpravo Sveta o vladavini prava, tudi glede delitve dobrih praks in izzivov s katerimi se na tem področju soočajo posamezne države članice. V zvezi s krepitvijo vloge nacionalnih parlamentov so države članice predlagale predvsem krepitev sodelovanja v okviru COSAC ter obiske komisarjev na zasedanjih pristojnih odborov v nacionalnih parlamentih.