Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Politične konzultacije o multilateralnih temah med Slovenijo in Srbijo

Ljubljana, 28. marec 2014 – Generalna direktorica za globalne zadeve in politično multilateralo Dragoljuba Benčina je v Beogradu vodila delegacijo Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije na političnih konzultacijah o multilateralnih temah med MZZ Republike Slovenije in Republike Srbije. Konzultacije sta na srbski strani vodila veleposlanik Miorad Udovički, pomočnik ministra za varnostno politiko, in veleposlanica Roksanda Ninčić, pomočnica ministra za multilateralno delovanje.

 

Pogovori so bili v prvi vrsti namenjeni izmenjavi mnenj o aktualnih varnostno-političnih in drugih temah z multilateralnega področja. Govora je bilo predvsem o sodelovanju Srbije z zvezo NATO in operaciji Zavezništva KFOR na Kosovu ter o misiji EULEX Kosovo in prihodnjem razvoju Skupne varnostne in obrambne politike EU. Obravnavana so bila tudi vprašanja s področja neproliferacije, razorožitve in nadzora nad oborožitvijo. Sogovorniki so izmenjali stališča glede OVSE, predvsem v zvezi s predsedovanjem Srbije tej organizaciji v letu 2015, glede kandidatur Slovenije in Srbije v sistemu OZN ter dejavnosti in tematskih prioritet obeh držav na področju človekovih pravic.

 

Generalna direktorica Benčina je v pogovorih izpostavila dobro sodelovanje med državama, vključno na multilateralnem področju. Sogovorniki so se strinjali, da so odnosi med Slovenijo in Srbijo dobri in prijateljski, saj med državama ni takšnih odprtih vprašanj, ki bi pomembno obremenjevala medsebojne odnose. Govorili so tudi o skupnih interesnih področjih in izrazili interes za nadgradnjo sodelovanja med državama na multilateralnem področju ter za nadaljevanje pozitivne dinamike stikov med zunanjima ministrstvoma.