Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Svet OZN za človekove pravice zaključil 25. zasedanje

Ženeva, 28. marec 2014 – Svet OZN za človekove pravice je končal 25. redno zasedanje. V okviru zasedanja se je Svet seznanil s poročili mednarodnih preiskovalnih komisij za človekove pravice v Demokratični ljudski republiki Koreji in Siriji, sprejeti sta bili tudi novi resoluciji, ki obsojata vse kršitve človekovih pravic in nasilje v omenjenih državah. Prav tako sta bili sprejeti resoluciji o Mjanmaru, ki pozivata k čimprejšnjemu odprtju pisarne Urada visoke komisarke OZN za človekove pravice v Mjanmaru, ter resolucija, ki visoki komisarki daje mandat za preiskavo kršitev človekovih pravic na Šrilanki, v kolikor ne bo država sama implementirala mednarodnih zavez in s tem pripomogla k nacionalni spravi. Slovenija je navedene resolucije podprla.

 

Svet OZN za človekove pravice je v štiritedenskem zasedanju obravnaval in sprejel 42 resolucij in odločitev, ki zadevajo bodisi tematska področja ali stanja človekovih pravic v posameznih državah. Slovenija je podprla številne sprejete resolucije, med njimi resolucijo o svobodi izražanja, o miroljubnih protestih, o otrokovih pravicah, o svobodi veroizpovedi in vesti, o pravicah manjšin, o zagovornikih človekovih pravic, o pravici do zasebnosti v digitalni dobi in o pravicah invalidov ter o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah. S skupino držav je Slovenija usklajevala besedilo resolucije o človekovih pravicah in okolju, ki priznava, da mednarodno pravo človekovih pravic določa obveznosti držav, ki so pomembne za uživanje varnega, čistega, zdravega in trajnostnega okolja, kot tudi potrebo za nadaljnjo razjasnitev obsega obveznosti držav na področju človekovih pravic v povezavi z okoljsko škodo. Resolucija, ki je bila sprejeta s soglasjem, priznava tudi pomembno vlogo zagovornikom človekovih pravic pri spodbujanju in varstvu človekovih pravic, pomembnih za uživanje varnega, čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

 

Svet je ponovno sprejel tudi resolucije o stanju človekovih pravic na okupiranem palestinskem ozemlju. Slovenija je podala nacionalno izjavo v splošni razpravi na navedeno točko dnevnega reda. Prav tako je podprla sprejem resolucije o stanju človekovih pravic na okupiranem palestinskem ozemlju, o naselbinah na okupiranem palestinskem ozemlju in o pravici palestinskega naroda do samoodločbe.

 

Na zasedanju Sveta za človekove pravice se je Slovenija pridružila tudi več preko-regionalnim izjavam, kot na primer o položaju človekovih pravic v Ukrajini in v Egiptu ter izjavi v podporo delu zagovornikov človekovih pravic. 

 

Slovenija pri delu Sveta sodeluje v vlogi aktivne opazovalke in kandidira za članstvo za obdobje 2016-2018.