Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Državni sekretar Senčar je sprejel kopijo poverilnega pisma novega veleposlanika Bosne in Hercegovine

Ljubljana, 27. marec 2014 – Državni sekretar mag. Igor Senčar je danes sprejel kopijo poverilnega pisma novoimenovanega  izrednega in pooblaščenega veleposlanika Bosne in Hercegovine v Republiki Sloveniji Željka Jerkića.

 

Državni sekretar mag. Senčar in veleposlanik Jerkić sta dvostranske odnose med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino ocenila kot tradicionalno prijateljske, s številnimi možnostmi njihove nadgradnje, še posebej na področju gospodarskega sodelovanja. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev političnih stikov med državama.  Državni sekretar mag. Senčar je posebej omenil pomen izvajanja Sporazuma o vprašanjih nasledstva in spoštovanja njegovih zavez, saj gre za pomemben element normalizacije odnosov v regiji.  V okviru gospodarskega sodelovanja je opozoril na negativne posledice zastoja pogajanj o tehnični adaptaciji Stabilizacijsko pridružitvenega sporazuma med  Evropsko unijo in Bosno in Hercegovino, ki jih občutijo slovenski vinarji, saj so kvote za izvoz vina v Bosno in Hercegovino že izkoriščene.  Izrazil je pričakovanje, da čim hitreje pride do rešitve.

 

Spregovorila sta tudi o aktualnih razmerah v Bosni in Hercegovini in njeni evro-atlantski perspektivi.  Državni sekretar mag Senčar je poudaril, da si Slovenija iskreno želi, da Bosna in Hercegovina kot naša pomembna politična in gospodarska partnerica  čim prej izpelje potrebne reforme, ki ji bodo omogočile napredek na poti v Evropsko unijo. Pri tem ji je Slovenija pripravljena pomagati.  Veleposlanik  Jerkić se je zahvalil za slovenski angažma in pismo ministra Erjavca, kar je po njegovem mnenju pripomoglo, da se je pozornost Evropske unije ponovno usmerila k Bosni in Hercegovini.  Sogovornika sta se strinjala, da je stabilna in gospodarsko perspektivna Bosna in Hercegovina zelo pomembna tako za regijo kot tudi za Evropsko unijo in Nato.