Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Glasovanje o dvigu statusa Palestine v GS OZN

Ljubljana, 30. november 2012 -  Generalna skupščina OZN je 29.11.2012 sprejela resolucijo, s katero je Palestina namesto statusa entitete opazovalke v OZN pridobila status države nečlanice opazovalke. V skladu s sklepom vlade z dne 27.11.2012, katere odločitev je podprl tudi Odbor Državnega zbora za zunanjo politiko, se je Slovenija pri glasovanju o resoluciji vzdržala.

  
Slovenija podpira Bližnjevzhodni mirovni proces in pravico narodov do samoodločbe, vendar ocenjuje, da glede na trenutne varnostne razmere na omenjenem območju predlog resolucije ni bil vložen v okviru širših mednarodnih prizadevanj za mir v regiji. Slovenija si je od predstavitve predloga resolucije o Palestini aktivno prizadevala za skupno stališče EU, do katerega pa žal ni prišlo. Kot članica EU bo Slovenija tudi v prihodnje dejavno sodelovala v vseh aktivnostih, ki bodo pripeljale do nadaljevanja mirovnih prizadevanj s končnim ciljem ustanovitve demokratične palestinske države.

 
Slovenija podpira prizadevanja palestinskih in izraelskih oblasti za mirno sožitje obeh narodov in za vzpostavitev obeh držav, saj bo to najbolj prispevalo k miru in stabilnosti. Trajni mir na Bližnjem vzhodu je lahko vzpostavljen samo kot rezultat dvostranskih mirovnih pogajanj in Slovenija si bo tudi v prihodnje prizadevala, da bi bil na ta način dosežen čim prej.

  
Slovenija Palestini dejavno pomaga z različnimi humanitarnimi in razvojnimi projekti vključno s projektom rehabilitacije otrok iz Gaze. V letih 2009-2012 je prišlo na zdravstveno rehabilitacijo v Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča devet skupin otrok, skupaj 100 otrok - žrtev konflikta iz Gaze. Istočasno je bilo za rehabilitacijo usposobljenih 18 palestinskih terapevtov.  V ta namen je Slovenija skupaj z mednarodnimi donatorji zbrala 1.300.000 evrov.