Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Peto zasedanje Foruma OZN za vprašanja manjšin

Ženeva, Ljubljana, 29. november 2012 – V Ženevi se je zaključilo dvodnevno letno srečanje Foruma OZN za vprašanja manjšin, v okviru katerega poteka dialog med predstavniki manjšin in mednarodne skupnosti o vprašanjih zaščite pravic manjšin. Forum je bil letos posvečen 20. obletnici Deklaracije OZN o pravicah pripadnikov narodnih ali etničnih, verskih in jezikovnih manjšin.


Srečanje je preko video sporočila nagovoril generalni sekretar OZN Ban Ki-Moon.  Poudaril je, da je način obravnave ranljivih skupin merilo družbenega napredka in države pozval, naj obnovijo zavezo načelom iz deklaracije OZN o pravicah pripadnikov manjšin.


Udeleženci foruma so razpravljali o izkušnjah, uspehih in izziviv pri izvajanju deklaracije ter sprejeli  več priporočil. Forum je med drugim priporočil vključitev določb deklaracije v nacionalno zakonodajo, izobraževanje o pravicah manjšin tako za pripadnike manjšin kot za pripadnike večinskih skupin, oblikovanje posebnih mehanizmov za manjšinska vprašanja v uradih varuhov človekovih pravic, združevanje pripadnikov manjšin v združenja za promocijo  pravic manjšin ter se zavzel za večjo pozornost vprašanjem pravic pripadnikov manjšin v sistemu OZN.


Slovenija je na srečanju znova potrdila svojo zavezanost varstvu pravic pripadnikov manjšin ter pozvala države, naj spoštujejo mednarodne zaveze glede spoštovanja pravic manjšin, ki živijo na njihovem ozemlju.


Ob robu zasedanja  je Slovenija organizirala razstavo o slovenskih Romih »Vidiš me, vidim te – kulturna raznolikost skozi romski pogled«, ki bo na ogled do 14. decembra.