Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ministra Erjavec in Nikiforov za krepitev odnosov med Slovenijo in Rusijo

Brdo pri Kranju, 28. november 2012 – Minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec in minister za zveze in množične komunikacije RF Nikolaj Anatoljevič Nikiforov sta se ob zaključku dvodnevnega devetega zasedanja slovensko-ruske medvladne komisije za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje zavzela za povečanje ruskih investicij v Sloveniji in nadaljnjo krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih. Po zaključku zasedanja sta ministra podpisala protokol 9. zasedanja medvladne komisije


"Slovenija bi si želela še več ruskih investicij na slovenskem trgu. Če želi izboljšati svoj gospodarski položaj, se mora  odpreti za tuje investicije. Pri tem je bil iz ruske strani izražen velik interes za vlaganje v slovensko gospodarstvo," je poudaril minister Erjavec in izrazil prepričanje, da je veliko možnosti za sodelovanje ne le na ravni velikih podjetij, temveč tudi manjših.


Ruski minister Nikiforov je povedal, "da bo program privatizacije v Sloveniji zelo zanimal ruske finančnike in investitorje". Ruski podjetniki na Slovenijo gledajo kot na točko vhoda na evropski in svetovni trg, je pojasnil ruski minister in dodal, da bodo prav investicije zasebnih družb okrepile meddržavne gospodarske odnose.


Slovenija in Rusija odlično sodelujeta na vseh področjih, kar se odraža tudi v pogostih srečanjih na državni in gospodarski ravni. V zadnji dveh letih beležimo izrazito pozitivno blagovno menjavo med državama, to je skoraj 1,2 milijardi evrov. Ta pozitivni trend se nadaljuje tudi v letošnjem letu.


Ruska vlaganja v Slovenijo naraščajo, Slovenija pa je v ruskem gospodarstvu že prisotna z investicijami, vrednimi preko 300 milijonov evrov. Danes je bila podpisana 140 milijonov evrov vredna pogodba, po kateri bo podjetje Riko v Sankt Peterburgu zgradil tovarno za izdelavo nove generacije dizelskih motorjev. Veliko možnosti za nadaljnjo krepitev sodelovanja ima podjetje Iskratel iz Kranja, ki sta ga včeraj obiskala ministra Erjavec in Nikiforov. Priložnosti pa se po besedah zunanjega ministra Erjavca kažejo tudi v vsakoletni več kot 20-odstotni rasti ruskih gostov v slovenskem turizmu.


Zasedanje medvladne komisije na Brdu pri Kranju je bilo usmerjeno v iskanje novih priložnosti na področjih, ki so se izkazala za perspektivna in to so: energetika, informacijske tehnologije, investicije, transport, kmetijstvo, turizem ter regionalno in znanstveno – tehnično sodelovanje. Medvladna komisija je pregledala in potrdila Program za izvajanje medvladnega memoranduma o pomembnejših projektih med državama. Program trenutno vsebuje 36 skupnih projektov na področju energetike in energetske učinkovitosti, uvajanje naprednih tehnologij, IT opreme in sodobnih rešitev, investicijskih projektov ter projektov na področju inovacij in znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Seznam se sproti dopolnjuje. Predstavljen je bil tudi velik interes Avtomobilskega grozda Slovenije za nadaljevanje projekta vzpostavitve avtomobilskih grozdov v pokrajinah Rusije.


V času zasedanja medvladne komisije je včeraj na Brdu pri Kranju potekala poslovno-investicijska konferenca, ki sta ji sopredsedovala slovenski zunanji minister Karl Erjavec in minister za zveze in množične komunikacije RF Nikolaj  Nikiforov. Velik interes slovenskih in ruskih podjetij za sodelovanje potrjuje udeležba več kot 120 slovenskih in ruskih podjetnikov na poslovnih konferenci. Na njej so ruski gostje predstavili konkretne privatizacijske projekte, Samarska pokrajina se je osredotočila na možnosti, ki jih ponuja njihova regija potencial. Slovenska stran je predstavila ukrepe za izboljšanje gospodarskega okolja in investicijske priložnosti.


Ne glede na dosedanje dobro sodelovanje med državama je minister za zunanje zadeve po koncu zasedanja ocenil, da obstajajo še številne neizkoriščene možnosti za krepitev gospodarskih odnosov, tudi med majhnimi in srednjimi podjetji, pa tudi za več naložb v obe smeri.