Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Veleposlaništvo Slovenije v Helsinkih sodelovalo na Dnevu sajenja dreves v okviru projekta ENO - Globalne virtualne šole in omrežja za odličnost v trajnostnem razvoju

Helsinki, 22. maj 2012 - Veleposlanik Tone Kajzer se je včeraj skupaj še z dvanajstimi veleposlaniki drugih držav, med njimi so bili tudi veleposlaniki Nizozemske, Izraela, Estonije, Latvije, Grčije, Malezije in drugi, v nacionalnem parku Nuuksio v mestu Espoo, udeležil mednarodnega Dneva sajenja dreves, ki je potekal v okviru aktivnosti projekta ENO.

 

ENO (Environment on line – www.enoprogramme.org ) je sicer globalna virtualna šola za trajnostni razvoj in vzpodbujanje trajnostne uporabe naravnih resursov kjer skozi vzpostavljeno omrežje na svetovnem spletu, in skoti direktne stike sodeluje že več kot 1000 šol iz 154 držav sveta. Pri tem projektu je, zahvaljujoč aktivnemu delu slovenske koordinatorke ENO ge. Darinke Orel iz OŠ Polhov Gradec sicer aktivnih tudi veliko število šol v Sloveniji.

 

Sajenja dreves se je udeležil župan mesta Espoo in mestno vodstvo, sodelovali pa so tudi učenci osnovnih in srednjih šol, med drugim tudi predstavniki mednarodne šole Espoo in mednarodne šole Helsinki, ki jo je zastopala veleposlanikova mlajša hčerka Angela.


Župan drugega največjega mesta na Finskem Espoo, ki skupaj s Helsinki in Vaanto tvorijo metropolo oz. širše območje finskega glavnega mesta je v nagovoru udeležencem poudaril, da so ponosni, da se tudi mesto Espoo vključuje v projekt ENO in v t.i. omrežje zelenih mest, kjer sicer od začetka že sodeluje tudi slovenska prestolnica Ljubljana.

 

Udeležence je nagovoril tudi ustanovitelj in direktor projekta ENO g. Mika Vanhanen, ki je posebej izpostavili dosežke projekta, ki sedaj poteka že deseto leto, in ki se, poleg več kot 5 mio posajenih dreves,  kažejo tudi na področju večje osveščenosti mlade generacije ter v sprejemanju potrebe po spreminjanju naših ustaljenih potrošniških navad in vzorcev obnašanja, če želimo doseči »ravnovesje z okoljem« in trajnostni razvoj za prihodnje generacije.


Veleposlanik Kajzer je v dogovoru z organizatorji sajenja dreves tudi nagovoril udeležence, in se v imenu vseh sodelujočih veleposlanikov zahvalil za sodelovanje ter izpostavil, da so danes diplomati v prvi vrsti pokazali svoje »terenske spodobnosti«. V imenu vseh veleposlanikov je zagotovil, da si bomo veleposlaništva prizadevala za nadaljnjo podporo pri krepitvi aktivnosti ENO v naših domačih okoljih. Ob tem je veleposlanik Kajzer na kratko predstavil tudi delovanje omrežja šol ENO v Sloveniji, kjer iz leta v leto sodeluje več šol, in kjer Slovenija z vključitvijo glavnega mesta Ljubljane v omrežje zelenih mest, skupaj s Finsko, prevzema svoj delež aktivnosti in odgovornosti na področju doseganja ciljev bolj skladnega in trajnostnega razvoja in izrabe naravnih virov.