Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

»ALPE-KOT JIH VIDIJO PTICE« razstava Matevža Lenarčiča

V poletnih mesecih, junija, julija in avgusta, bo v Bernu gostovala razstava »Alpe-kot jih vidijo ptice« (Die Alpen-Ansichten aus der Vogelperspektive) znanega slovenskega fotografa, okoljevarstvenika,  pilota in svetovnega popotnika Matevža Lenarčiča. Več kot sto s tekstom opremljenih fotografij bo na prostem razstavljenih pred zgradbo prestižnega Paul Klee Zentrum (Monument im Fruchland 3) v Bernu. 

 

Prireditelji razstave so mesto Bern, Paul Klee Zentrum in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Bernu. Ta kakovostna razstava je plod dveletnega organizacijskega in siceršnjega dogovarjanja, iskanja lokacije in sponzorjev. K uresničitvi projekta so pripomogle tudi vezi med Ljubljano in Bernom, ki so se stkale v zadnjih letih.  

 

Veleposlaništvo v Bernu izraža zadovoljstvo, da bo razstava, ki je bila v zadnjih letih prikazana v Ljubljani, Bocnu in Roveretu, tokrat prvič zunaj Slovenije predstavljena v eni od prestolnic alpskih držav. In to v Švici, ki za mnoge velja za najbolj alpsko od vseh držav alpskega loka. Pri tem je pomembno, da bo ta izredno kvalitetna razstava postavljena v letu, ko mineva dvajset let od švicarskega priznanja države Slovenije in navezave diplomatskih odnosov  med državama.

 

Razstava, ki bo odprta tri mesece in jo bo lahko obiskalo na tisoče švicarskih in drugih obiskovalcev ter seveda v Švici živečih Slovencev, bo pomembno pripomogla k predstavitvi lepot Slovenije in njeni razpoznavnosti v vlogi alpske države. Obiskovalci si bodo med izredno kvalitetnimi in estetskimi posnetki Alp lahko ogledali tudi posnetke slovenskih Alp, ki jih je fotograf, pilot in biolog Matevž Lenarčič posnel iz letala Pipistrel slovenske zasnove in izdelave.

 

Veleposlaništvo RS se ob tem iskreno zahvaljuje mestu Bern, Paul Klee Zentrum  in Matevžu Lenarčiču ter sponzorjem, ki so se odzvali naši prošnji za finančno podporo. Med njimi so tudi v Švici delujoča in s Slovenijo povezana podjetja oziroma slovenski rojaki, ki v njih delujejo, ter Slovensko planinsko društvo Triglav iz Züricha. Na prošnje za sponzorstvo našega veleposlaništva so se odzvali: Studio Moderna iz Lugana, Slovensko planinsko društvo Triglav iz Züricha, JYL iz Siona, NLB Interfinanz iz Züricha, podjetje Coristal AG iz Rudolfstettna in podjetje Schnetzer Puskas Ingenieure iz Basla.