Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predsednika dr. Türk in Komorowski na otvoritvi slovenskega trga v Varšavi in sprejemu ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Varšava, 28. maja 2011 - V soboto 28. maja 2011 je v Varšavi v četrti Mokotów v neposredni bližini sedeža Veleposlaništva RS na Poljskem potekala slovesna otvoritev trga 'Skwer Słoweński', ki jo je organiziralo Veleposlaništvo RS v Varšavi v sodelovanju z občino Mokotów, ki ima 240.000 prebivalcev in Uradom županje mesta Varšava.

 

Veleposlanik Marjan Šetinc je oktobra 2010 obiskal župana občine Mokotów z zamislijo za poimenovanje ulice ali trga po Sloveniji. Župan se je na to pobudo zelo naklonjeno odzval. Letos pozimi je Urad za kulturo občine Mokotów ponudil možnost za poimenovanje manjšega trga po Sloveniji v starem delu Mokotówa in izpeljal vse potrebne postopke, ki so bili zaključeni, s sklepom Varšavske mestne skupščine 12. maja 2011 (Sklep: NR XV/291/2011).


Častni gostje in govorniki na slovesni otvoritvi so bili predsednik RS dr. Danilo Türk s soprogo, predsednik RP Bronisław Komorowski in županja mesta Varšava Hanna Gronkiewicz-Waltz. Prireditve se je udeležilo okoli 200 povabljenih gostov, predstavnikov poljskih državnih inštitucij, mesta Varšava, Slovencev živečih na Poljskem ter partnerjev slovenskih podjetij, ki delujejo na Poljskem.


Predsednik RS dr. Danilo Türk je v svojem govoru dejal, da trg simbolizira bližino poljskega in slovenskega naroda. Poudaril je, da do tega dejanja prihaja v času, ko sta si Poljska in Slovenija bližje kot kdajkoli v zgodovini in da sta obe državi privrženi vrednotam demokracije, človekovih pravic in skupne evropske blaginje.


Poljski predsednik Bronisław Komorowski je poudaril, da imata oba naroda veliko skupnega in da imamo Slovenci in Poljaki zelo podobna jezika, kulturo in verjetno tudi mentaliteto in temperament.


Po mnenju varšavske županje Hanne Gronkiewicz-Waltz, je Slovenski trg izraz priznanja za Slovenijo in posledica vse močnejših vezi s Poljsko in potrjuje nadaljnjo okrepitev poljsko-slovenskih odnosov. V svojem govoru je izrecno pohvalila veleposlanika za njegovo iniciativnost.


Po otvoritvi je potekal sprejem, ki ga je ob 20. obletnici samostojnosti RS organiziralo Veleposlaništvo RS v Varšavi v Geološkem muzeju. Sprejema sta se udeležila tudi oba predsednika ter soproga slovenskega predsednika. V muzeju jih je sprejel direktor prof. dr. Jerzy Nawrocki in jim na kratko predstavil bogato muzejsko zbirko.


Tudi letošnji sprejem je bil organiziran s pomočjo sponzorjev: Krka – Polska, Tovarna kisa in gorčice Parczew, društvo Triglav – Rysy, ETI – Polska, Metaltrade, Helios Polska, Połfa Łódź ter častna konzula RS na Poljskem Jan Walczak in Mieczysław Barański.