Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Veleposlaništvo v Helsinkih za krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Finsko

Helsinki, 27. maj 2011 - Veleposlaništvo v Helsinkih je dne 10. maja 2011 v prostorih veleposlaništva, v sodelovanju s poslovnim klubom SloHub organiziralo  prvo srečanje finsko-slovenskega poslovnega središča. Srečanje je potekalo tudi s podporo finsko-slovenskih ljubiteljev tenisa oz. teniške šole bratov Hedman, kjer je v teniškem klubu zbranih kar nekaj izjemno uglednih finskih poslovnežev.

 

Med njimi je bil tudi g. Ilpo Kokila, solastnik gradbenega podjetja SRV, g. Ben Grass, poslovnež in predsednik vplivnega Združenja ljubiteljev finska savna ter lastnik konzultantskega podjetja LIP Lauri Palojärvi. Srečanja na veleposlaništvu so se udeležili tudi predstavniki MZZ Finske ter Finpro.

 

Veleposlanik, ki je ob predsedniku »SloHub« g. Davorju Špoljariču nagovoril zbrane poslovneže je poudaril, da je glavni namen srečanja, poleg predstavitve znanega družinskega pridelovalca vin in olivnega olja iz slovenske Istre g. Čoka, tudi okrepiti neposredna prizadevanja veleposlaništva, da se skozi tovrstna poslovna druženja vzpostavljajo konkretni poslovni stiki in iščejo nove poslovne priložnosti.

 

Po zaključku prezentacije, ki je bila pripravljena s strani oblikovalca g. Jovanoviča, in je pokazala »skupne točke« v razvoju obeh držav ter njunih poslovnih kultur, je veleposlanik vse prisotne povabil, da si ogledajo tudi »poslovni kotiček« na veleposlaništvu, kjer so bila na voljo gradiva vseh slovenskih podjetij, ki so se z interesom okrepiti prisotnost na trgu Finske obrnila na veleposlaništvo oz. veleposlaništvo z njimi že sodeluje. Ob tem je veleposlanik prisotne seznanil, da se bodo nekatera podjetja, med njimi tudi Trimo Trebnje, Riko, Grah Automotive, GEA, Goriška Brda, Alpina, Perutnina Ptuj ter druga, tudi letos predstavila na sprejemu ob obeležitvi 20. obletnice samostojnosti Slovenije, ki bo v sredini junija v rezidenci veleposlanika.

 

Predsednik SloHub-a g. Špoljarič je v nagovoru predstavil poslovni klub SloHub, ki je bil ustanovljen tudi s podporo veleposlaništva in na Finskem povezuje posameznike različnih profilov, ki se vse bolj prizadevajo tudi za gospodarsko promocijo Slovenije na Finskem. Poudaril je, da bo SloHub oblikoval poslovni portal, ki bi poenostavil oziroma omogočil finskim in slovenskim podjetjem lažje pridobivanje relevantnih informacij in tako tudi novih ustreznih kontaktov. Glavni cilj poslovnega kluba SloHub je preko različnih aktivnosti, srečanj in dogodkov zbližati slovensko in finsko poslovno publiko.

 

Blagovna menjava med Slovenijo in Finsko je pred gospodarsko krizo vztrajno naraščala, nato pa je od januarja do oktobra leta 2009 padla za skoraj 30 odstotkov in je znašala 98 milijonov evrov. V letu 2010 se je  menjava zopet povečala na več kot 100 mio EUR, prav tako pa smo v zadnjem obdobju (prvo tromesečje 2011) priča ponovnemu porastu menjave in pozitivnim trendom v gospodarskih gibanjih med državama.

 

Več informacij na:
http://helsinki.embassy.si/index.php?id=28&L=1