Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Praznovanje 85. obletnice slovenskega društva A.T.S.O. v Aumetzu

Aumetz, 22. april 2011 - Najstarejše slovensko društvo v Franciji A.T.S.O. (Association des travailleurs d'origine slovene) je 17. aprila raznovalo 85. obletnico, moški pevski zbor društva pa 40. obletnico delovanja. Jubilej je zaznamoval že tradicionalni dogodek Sloferchar, tj. skupni nastop slovenskih pevskih zborov iz Aumetza in Freyming – Merlebacha.

 

Prireditve, na kateri se je zbralo več kot 200 slovenskih rojakov s širšega območja Aumetza, Sallauminesa in Freyming – Merlebacha, sta se s strani veleposlaništva v Parizu udeležila veleposlanica Veronika Stabej in II. sekretar Oliver Đajić. S strani lokalnih in regionalnih oblasti so bili prisotni Michel Libgott, deželni poslanec za predel Moselle, Jacky Aliventi, svetovalec kantona Fontoy, župan mesta Aumetz, Gilles Derstremont, častni župan Aumetza André Weiller ter podžupanja Aumetza Arlet Omodei.

 

Veleposlanica je v nagovoru izpostavila pomen 20. obletnice slovenske neodvisnosti ter pomemben prispevek slovenskih skupnosti v tujini. Društvu A.T.S.O. je ob visokem jubileju predala priznanje Ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Boštjana Žekša. Moškemu zboru A.T.S.O. je podelila priznanje za 40. obletnico aktivnega delovanja in ohranjanja slovenske pesmi v Franciji. Podelila je tudi priznanja petim ustanovitvenim članom pevskega zbora, Ernestu Pecovcu, Josephu Peternelu, Andréju Kogovsku, Andréju Pislarju in Françoisu Jakicu. Ob tej priložnosti je tudi čestitala gospe Ludmili Poljanšek za njen 100. rojstni dan.

 

Veleposlanica je skupaj s predsednikom društva A.T.S.O. Stanislasom Riccijem položila venec v spomin članom društva na spomenik umrlim rudarjem ter obiskala prostore društva.

 

Veleposlanica in župan mesta Aumetz Gilles Derstremont sta pred šolskim centrom, ki združuje dvajset okoliških občin iz Francije, Belgije in Nemčije, ob petju moškega pevskega zbora A.T.S.O. posadila lipo, kot znak rasti, razvoja ter slovensko-francoskega prijateljstva.