Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sežana se je pobratila z Montbrisonom

Montbrison, 22. april 2011 - Županja mesta Montbrison Liliane Faure in župan Sežane Davorin Terčon sta 16. aprila slavnostno podpisala pogodbo o pobratenju in tako povezala mesti, ki sta prve stike navezali pred dvema letoma na pobudo častne konzulke Slovenije Tatjane Rodica-Dumas.

 

Na svečanosti so bili prisotni senator departmaja Loire Jean-Claude Frécon, namestnica veleposlanice Republike Slovenije v Franciji Darja Golež, častna konzulka Slovenije Tatjana Rodica-Dumas in podprefekt Montbrisona Bernard Le Menn, ki so imeli tudi priložnostne nagovore.

 

Svečanost se je zaključila s posaditvijo lipe v mestnem parku Alliard, tik pred vhodom v dvorano Orangerie. Po koncu uradnega dela je slovenska delegacija iz Sežane poskrbela za prijetno druženje ob kozarcu dobre slovenske kapljice in kraških kulinaričnih dobrotah.

 

V čast pobratenju Sežane in Montbrisona v Montbrisonu od 29. marca do 15. maja poteka "Slovenski mesec", ko se prebivalci tega simpatičnega mesta v regiji Rhône-Alpes spoznavajo s slovensko kulinariko in kulturo. V tem mescu je organiziranih veliko kulturnih dogodkov: predvajan je bil film Slovenka, organiziran večer slovenske poezije, odprta razstava fotografij slovenske pokrajine, v mestni knjižnici so na razpolago knjige o Sloveniji in prevodi slovenskih avtorjev v francoščino, ena večjih mestnih knjigarn pa je v svoji izložbi razstavila izključno slovenske avtorje oziroma njihove prevode v francoščine.

 

Več informacij najdete na spletnih straneh Sežane in Montbrisona.