Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Predlog spremembe Uredbe Sveta EU o izjemnih trgovinskih ukrepih za države Zahodnega Balkana

Ljubljana, 28. decembra 2010 - Novembra 2010 je bil v okviru Odbora za trgovinsko politiko Sveta EU obravnavan predlog spremembe Uredbe Sveta EU o izjemnih trgovinskih ukrepih za države Zahodnega Balkana, katerih veljavnost se izteče konec letošnjega leta. Sprememba omenjene Uredbe ob pravočasnem sprejetju (tj. še pred koncem letošnjega leta) naj ne bi prinesla bistvenih sprememb; po neuradnih informacijah kaže, da bo sprejeta šele nekje do pomladi 2011.

 

Kljub temu, da bo nova Uredba vsebovala določbo o veljavnosti "za nazaj", utegne stanje po 1.1.2011 posameznim podjetjem povzročiti probleme, saj bodo morali ob uvozu za določene proizvode po 1.1.2011 predvsem pri uvozu iz Kosova, kjer ne velja stabilizacijsko-pridružitveni sporazum, plačati polno carino, sicer pa bodo v veljavi carinske stopnje v skladu s stabilizacijsko-asociacijskimi sporazumi s posameznimi državami.

 

Pri uvozu iz nekaterih držav Zahodnega Balkana bodo težave predvidoma nastopile pri uvozu določenih kmetijskih proizvodov, kjer so pogoji uvoza po stabilizacijsko-pridružitvenem sporazumu slabši kot po Uredbi o izjemnih trgovinskih ukrepih za države Zahodnega Balkana. Ko bo uredba sprejeta, bodo podjetja na podlagi določb o veljavnosti "za nazaj" lahko uveljavljala povračilo plačanih carin.