Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Izjava MZZ ob ratifikaciji novega sporazuma START med ZDA in Rusko federacijo v ameriškem Senatu

Ljubljana, 23. decembra 2010 - Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije pozdravlja odločitev ameriškega Senata, ki je v sredo, 22. decembra 2010, ratificiral novi Sporazum o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve (NEW START) med ZDA in RF. Za začetek njegove veljavnosti ga  mora ratificirati še ruska Duma.

 

Sporazum nadomešča prvotni  START, ki se je iztekel konec leta 2009, in predvideva približno trideset odstotno vzajemno zmanjšanje števila jedrskih konic. Novi sporazum, ki je bil podpisan aprila letos v Pragi, znižuje število strateških nosilnih sistemov na 800, število strateških bojnih glav pa na 1550. Obe državi podpisnici, ki skupno posedujeta približno 95 odstotkov svetovnega jedrskega arzenala, sta s tem pokazali privrženost prizadevanjem za zmanjšanje jedrskega orožja.

 

Letošnje leto  je sicer obeležila  tudi uspešno zaključena pregledna konferenca o izvajanju Sporazuma o neširjenju jedrskega orožja (NPT),  ki določa aktivno delovanje na vseh treh ključnih področjih, to je neširjenja jedrskega orožja, razoroževanja in spodbujanja miroljubne uporabe jedrske energije.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve ocenjuje, da predstavlja novi sporazum START pomemben prispevek in korak v pravi smeri v skupnih multilateralnih prizadevanjih za krepitev mednarodnega miru in varnosti, mednarodnih razorožitvenih mehanizmov, preprečevanja širjenja jedrskega orožja ter dosego končnega cilja – sveta brez jedrskega orožja.