Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Počastitev 20. obletnice dneva samostojnosti in enotnosti RS v slovenski diplomatski mreži

Ljubljana, 22. decembra 2010 – Veleposlaništva Republike Slovenije po svetu v počastitev 20. obletnice dneva samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije ter pred iztekom letošnjega leta organizirajo slavnostne sprejeme. Praznične sprejeme so organizirala tudi slovenska veleposlaništva v Beogradu, Strasbourgu, Moskvi, Dublinu in Brasilii.

 

Veleposlaništvo v Beogradu je v sodelovanju s Slovenskim poslovnim klubom 6. decembra 2010 v Pozorištu na Terazijah s predstavo muzikala Showtime v izvedbi English Student Theatra II. Gimnazije iz Maribora ter s sprejemom za povabljeni diplomatski zbor, predstavnike srbske države, člane Poslovnega kluba in druge Slovence, živeče v Srbiji, obenem obeležilo desetletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov s Srbijo, bližnje praznike kakor tudi konec poslovnega leta. Kot je v krajšem nagovoru pred predstavo poudaril veleposlanik Franc But, se je z vzpostavitvijo diplomatskih odnosov po obdobju zastoja spet odprla pot za bogato politično, gospodarsko in kulturno sodelovanje med državama; izrazil je prepričanje, da bo čez mostove, ki jih je zgradilo dolgoletno življenje v skupni državi, v prihodnje steklo še več »prometa« v obeh smereh.

 

Tudi Stalno predstavništvo RS pri Svetu Evrope v Strasbourgu je priredilo sprejem ob praznovanju 20. obletnice plebiscita o samostojnosti Slovenije ter bližajočih se božičnih in novoletnih praznikih za Slovence, ki živijo in delujejo v Strasbourgu. Sprejema se je udeležilo okoli 40 povabljenih, med njimi slovenski evropski poslanci ter njihovi asistenti, Slovenci, zaposleni v Evropskem parlamentu, v Sekretariatu Sveta  Evrope in na Evropskem sodišču za človekove pravice ter člani Stalnega predstavništva RS pri Svetu Evrope. Veleposlanik  Damjan Bergant je v kratkem nagovoru poudaril pomen 20. obletnice samostojnosti Republike Slovenije ter se udeležencem zahvalil za sodelovanje s Stalnim predstavništvom RS pri Svetu Evrope v iztekajočem se letu.

 

16. decembra 2010 je tudi v prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije Moskvi potekal sprejem v počastitev 20. obletnice Dneva samostojnosti in enotnosti, ki so se ga udeležili predstavniki slovenske skupnosti v Rusiji, Slovensko-ruskega poslovnega kluba ter Društva Slovenija–Rusija. V nagovoru udeležencem je veleposlanica Ada Filip-Slivnik izpostavila pomen plebiscita, izvedenega pred dvajsetimi leti, na katerem so Slovenke in Slovenci sprejeli enotno odločitev o samostojni državi, ki je bila uradno razglašena 25. junija 1991. Pri tem je izpostavila, da je Sloveniji kljub sorazmerni »mladosti« uspelo v dvajsetih letih veliko doseči. Veliko je dosegla tudi na področju bilateralnih odnosov z Rusko federacijo, kar se je odrazilo tudi na nedavnem prvem uradnem obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Ruski federaciji, ki pomeni pomembno prelomnico v odnosih med državama. Ob tem se je zahvalila vsem zbranim udeležencem za njihov prispevek k uspešnosti obiska ter jih pozvala k nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju, saj je bilo ob obisku sklenjenih veliko pomembnih dogovorov, ki jih bo treba realizirati.

 

Istega dne je tudi na Irskem v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije Veleposlaništvo Republike Slovenije pripravilo sprejem za Slovence, ki živijo na Irskem, in njihove družinske člane oz. partnerje.

 

Ob tej jubilejni priložnosti je tudi pred poslopjem novoodprtega slovenskega veleposlaništva v Brasilii potekala skromna slovesnost z dvigom slovenske in evropske zastave. Pri tem je Veleposlanica Milena Šmit v kratkem nagovoru poudarila pomen pridobitve slovenske državnosti po demokratični in mirni poti, izpostavila ključne akterje osamosvojitvenega procesa v Sloveniji in zadnjemu slovenskemu veleposlaništvu, ki je bilo odprto v tujini leta 2010, zaželela uspešno delovanje.