Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V 2010 MZZ nadaljeval z aktivno krepitvijo ugleda Slovenije v globalni skupnosti

Ljubljana, 20. novembra 2010 – Na ministrstvu za zunanje zadeve je danes potekala zaključna novinarska konferenca v letošnjem letu, kjer je slovenski zunanji minister Samuel Žbogar predstavil ključne dejavnosti in dosežke slovenske zunanje politike oz. diplomacije v zadnjih letih, odkar je minister, s poudarkom na letu 2010. Kot je ob pregledu leta poudaril minister, je Ministrstvo za zunanje zadeve nadaljevalo z aktivno krepitvijo ugleda Republike Slovenije v globalni skupnosti, ki si ga je Slovenija ustvarila v zadnjih dvajsetih letih.

 

Pri tem je izpostavil tri temeljna načela, katerim sledi slovenska diplomacija, in sicer načelu ambiciozne, relevantne ter globalne zunanje politike, načelu tihe, učinkovite ter uravnotežene zunanje politike in kot tretje načelnosti v zunanji politiki.

 

Tako je minister Žbogar glede prvega načela pojasnil, da »majhno ni nujno tudi malo«, o čemer govorijo sami dosežki slovenske diplomacije, posebej letošnja včlanitev v OECD, pa tudi dodelitev sedeža prve evropske agencije ACER. V letu 2010 je bil tako posebej opazen napredek na področju gospodarske diplomacije, kjer se le-ta vse bolj izkazuje kot učinkovit servis slovenskemu gospodarstvu, je dejal minister ter kot posebej pomembno ocenil miselni premik, do katerega je prišlo tako znotraj zunanjega ministrstva kot na slovenskih diplomatskih predstavništvih in konzulatih po svetu.

 

Zavedanje o potrebi po relevantni in globalni zunanji politiki je zunanje ministrstvo po ministrovih besedah izkazalo tudi z zeleno diplomacijo, v okviru katere je bila na slovensko pobudo ustanovljena t. i. Zelena skupina, ki si v kontekstu klimatskih sprememb posebej prizadeva za večje osveščanje o globalni problematiki voda. Tako tudi slovenska kandidatura za VS OZN, o kateri je minister dejal, da ni cilj sam po sebi, temveč pot bolj učinkovitega in uspešnega uresničevanja slovenske zunanje politike. V tej luči je bila tudi pripravljena resolucija in nova strategija slovenske zunanje politike, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi in bo v začetku prihodnjega leta tudi predstavila te nove usmeritve zunanjepolitičnega delovanja Slovenije.

 

V zvezi z načelom tihe, učinkovite in uravnotežene slovenske zunanje politike je minister Žbogar povedal, da je slovenska diplomacija sledila temu načelu prav pri reševanju odprtih vprašanj s svojimi sosedami in to s ciljem, da se ne le ureja, temveč tudi uredi odprta vprašanja, ki omogočajo pot bolj ambiciozno zastavljenim skupnim področjem delovanja v prihodnje. Pri tem je minister posebej navedel uspešno reševanje dolgoletnega mejnega vprašanja s sosednjo Hrvaško z Arbitražnim sporazumom med vlado Republike Slovenije in vlado Republike Hrvaške, ki je odnose med državama dvignil na višjo raven in odprl vrata prihodnjim skupnim nastopom v tujini.

 

Tudi s sosednjo Avstrijo je po besedah ministra Žbogarja prišlo do "korakov v pravo smer", ki obetajo rešitve glede izboljšanja položaja slovenske manjšine v Avstriji. Pri tem je minister posebej pozdravil dodelitev sredstev slovenski manjšini v Italiji s strani italijanske vlade ter pojasnil, da med tem potekajo dogovori, da bi slovenska manjšina dobila posebno pogovorno točko, ki bo služila bolj učinkovitemu postopnemu reševanju manjšinske problematike v Italiji ter tako odprla vrata partnerstvom pri v prihodnost usmerjenih skupnih projektih in pobudah. Slovenija se tako veseli tudi prihajajočega predsedovanja Madžarske Svetu EU, kjer lahko sosednja država zagotovo pričakuje aktivno sodelovanje slovenske diplomacije na področju nadaljnje širitve EU ter pri krepitvi EU kot globalnega akterja, je dodal minister.

 

Minister Žbogar je v luči načela tihe, učinkovite in uravnotežene slovenske zunanje politike navedel tudi regionalno sodelovanje Slovenije, v okviru česar je posebej navedel posebej intenzivne in uspešne dejavnosti slovenske diplomacije na Zahodnem Balkanu, kjer postaja Slovenija bolj spoštovana partnerica kot kadarkoli prej – nazadnje z uspešnim projektom vizne liberalizacije za Albanijo in BiH, kjer je bila Slovenija med najaktivnejšimi zagovornicami liberalizacije. Po besedah ministra pa se Slovenija vse bolj udejstvuje tudi na območju sredozemske regije in v okviru srednjeevropske dimenzije. Pri tem se je zunanji minister ustavil tudi pri EU, kjer namerava Slovenija nadaljevati z zagovarjanjem nadaljnje širitve, posebej pa si slovenska diplomacija želi in v tej smeri tudi deluje, da EU okrepi svojo vlogo kot globalni akter, zato tudi ministrovo nedavno pismo VP Catherine Aston. Kot je ocenil minister, bo nova zunanja služba EU uspešna toliko, v kolikor se bodo vse države članice čutile, da so vse znotraj službe v tujini tudi dejansko reprezentirane, kar lahko z gotovostjo pričakuje tudi slovenska diplomacija v naslednjem letu.

 

V zvezi z načelnostjo v zunanji politiki je minister kot prvo omenil tematiko človekovih pravic, kjer je bila tudi v letošnjem letu Slovenija s svojimi prizadevanji še naprej načelna, aktivna ter obenem slišana, okrepila pa je tudi prizadevanja na področju jedrske razorožitve v mednarodnih odnosih. Slovenska diplomacija je bila dejavna tudi znotraj zveze NATO, kjer je s svojimi prispevkom sodelovala pri oblikovanju in sprejemanju prihodnjih usmeritev delovanja zveze. V nadaljevanju je minister izpostavil tudi mednarodno razvojno sodelovanje, ki mu slovenska diplomacija ni namenila le večje pozornosti kot take, pač pa tudi več sredstev. Pri tem je minister izrazil veliko zadovoljstvo nad uspešnim projektom rehabilitacije otrok iz Gaze – projekt, katerega bi si želeli v prihodnjem letu nadgraditi s prenosom rehabilitacije v dejansko lokalno okolje otrok ter s pomočjo pri izgradnji šol.

 

Poleg tega se je na zunanjem ministrstvu po besedah Žbogarja v zadnjih dveh letih vzpostavilo stanje nekakšne »normalnosti«, prišlo je do profesionalnega timskega dela, uvedla se je diplomatskim družinam prijazna politika, posodobljena je bila diplomatska mreža. Tudi navzven se je utrdila organizacija Strateškega foruma Bled, kjer se je razpravljalo o največjih izzivih prihodnjega desetletja z različnimi relevantnimi sogovorniki z vsega sveta.

 

Omenjenim trem načelom bo slovenska diplomacija sledila tudi v novem letu, ko se bodo nadaljevala prizadevanja za potrditev podobe Slovenije kot mlade, a inovativne in v prihodnost usmerjene države, ki je odgovorna članica globalne skupnosti, je dejal minister ter dodal, da obstaja polna koordinacija med dejavnostmi zunanjega ministrstva, predsednika države in vlade, dejavnosti katerih so v okviru strateških zunanjepolitičnih prioritet, ki skoraj v celoti prihajajo z zunanjega ministrstva, dobrodošle in komplementarne. Kot je zaključil minister Žbogar, bo slovenska diplomacija ostala še naprej tiha, a učinkovita.