Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

V Ljubljani zaključek »prve brezvizumske turneje« državljanov BiH po EU

Ljubljana, 18. december 2010 – Danes je v okviru promocijske kampanje o vizumski liberalizaciji v Ljubljano prispela skupina predstavnikov javnega življenja Bosne in Hercegovine. Na dan uveljavitve vizumske liberalizacije, 15. decembra 2010, je 65 članska delegacija BiH pod vodstvom ministra za varnost Bosne in Hercegovine Sadika Ahmetovića, ki jo sestavljajo še predstavniki vlade, občani, predstavniki nevladnih organizacij, študenti in novinarji, z letalom krenila iz Sarajeva in obiskala Strasbourg, Pariz, Rim in Ljubljano. Skupino sta danes na ministrstvu za zunanje zadeve sprejeli ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina.

 

Kot je poudarila ministrica Kresal, prinaša vizumska liberalizacija eno bistvenih pravic EU, in sicer osnovno pravico ljudi vseh demokratičnih držav, tj. svobodo gibanja. Po besedah državne sekretarke Benčina, Slovenija ostaja trdna zaveznica in partnerica BiH. Izrazila je zadovoljstvo, da je BiH mednarodni skupnosti jasno pokazala, da je – če obstaja politična volja in realno postavljeni cilji – napredek izvedljiv. »Vizumsko liberalizacijo lahko smatramo kot prvi korak pri približevanju Bosne in Hercegovine evro-atlantskim povezavam« je še poudarila državna sekretarka Benčina. Pri tem je državna sekretarka podala tudi sporočilo predstavnikom BiH, »naj čim prej krenejo na pot reform, da se približajo svetu, ki mu že tako ali tako pripadajo«.

 

Minister Ahmetović se je v nadaljevanju v imenu vseh prebivalk in prebivalcev BiH zahvalil predstavnikom Slovenije za intenzivna prizadevanja, ki so v največji meri prispevala k vizumski liberalizaciji za BiH. Ob tem je izrazil željo, da bilateralno sodelovanje med BiH in Slovenijo ostane ne enako visoki ravni še naprej ter da bosta državi čim prej znova skupaj tokrat v EU. Ministrica in državna sekretarka sta se nato z ministrom Ahmetovićem sestali tudi na bilateralnem pogovoru.

 

V proces vizumske liberalizacije za države Zahodnega Balkana je bila Slovenija od vsega začetka aktivno vključena tako v smislu politične podpore in angažmaja slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja kot strokovne pomoči ekspertov Ministrstva za zunanje zadeve RS pri izpolnjevanju pogojev iz Kažipota za vizumsko liberalizacijo.