Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Počastitev 20. obletnice dneva samostojnosti in enotnosti RS na slovenskih veleposlaništvih

Ljubljana, 17. decembra 2010 – Veleposlaništva Republike Slovenije v počastitev 20. obletnice dneva samostojnosti in enotnosti Republike Slovenije ter pred iztekom leta organizirajo slavnostne sprejeme. V iztekajočem se tednu so praznične sprejeme tako organizirala slovenska veleposlaništva v Ottawi, Helsinkih, Budimpešti, Skopju, Londonu in Kijevu. 

 

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Ottawi je v četrtek, 9. decembra 2010, tako pripravilo slovesnost v počastitev omenjene jubilejne obletnice, ki se jo je udeležilo okoli sto povabljenih gostov. Pri tem je veleposlanik Tomaž Kunstelj povzel dogajanje pred dvajsetimi leti in naštel vrsto mejnikov  v zadnjih dveh desetletjih, s katerimi se je Slovenija uveljavila kot uspešna država in konstruktivna članica mednarodne skupnosti. Veleposlanik Kunstelj se je obenem zahvalil prisotnim predstavnikom držav, posebej pa Kanade, da so razumeli znamenja takratnega časa in potrdili plebiscitarno voljo slovenskega naroda. Dva dni pozneje je veleposlaništvo organiziralo slovesnost tudi za slovensko skupnost v Ottawi, ki se jo je udeležilo okoli šestdeset gostov, med njimi veliko mladih, predstavniki Slovenskega društva v Ottawi ter vrsta uglednih Slovencev, ki deluje v kanadski prestolnici.

 

Na Finskem je Veleposlanik Tone Kajzer s soprogo v prostorih slovenskega veleposlaništva v Helsinkih v soboto, 11. decembra 2010, za slovensko skupnost na Finskem in v Estoniji organiziral srečanje in sprejem v počastitev 20. obletnice slovenskega plebiscita. Veleposlanik Kajzer je v kratkem nagovoru več kot sedemdesetim udeležencem srečanja tako iz Finske kot iz Estonije izpostavil pomen enotne odločitve slovenskih državljanov za samostojnost Slovenije na referendumu leta 1990, ki je tlakovala pot k vzpostavitvi neodvisne države Republike Slovenije, razglašene 25. junija 1991. Veleposlanik se je na srečanju, kjer so slovenska skupnost in slovensko-finski prijatelji skupaj okrasili božično drevo, na kratko predstavil tudi izjemno dobre in pozitivne izkušnje iz eno leto trajajočega programa in delavnic, ki ga izvaja Združenje slovenskih staršev in otrok na Finskem.

 

V soboto, 11. decembra 2010, je tudi slovensko veleposlaništvo v Budimpešti v sodelovanju s Slovenskim društvom v Budimpešti priredilo sprejem ob dnevu samostojnosti ter pred božično-novoletnimi prazniki  za Slovence, ki živijo na Madžarskem, ter za prijatelje Slovenije. Program je obsegal otvoritev razstave Sabljaškega kluba Branik z naslovom »Umetnost sabljanja v likovni umetnosti« in nastop Mešanega pevskega zbora Pavlove hiše Kulturnega društva člen 7 z  avstrijske Štajerske, ki je zapel slovenske narodne in božično-novoletne pesmi. Pri tem je veleposlanica Darja Bavdaž Kuret v svojem nagovoru izpostavila pomen praznovanja 20. obletnice dneva samostojnosti in voščila vsem vesele božične praznike ter uspešno novo leto.

 

Tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Skopju je v ponedeljek, 13. decembra 2010, za Slovence, ki živijo v Makedoniji, priredilo sprejem ob 20. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije ter ob bližajočih se božičnih in novoletnih praznikih. Sprejema so se udeležili člani Slovenskega združenja France Prešeren iz Skopja, člani Slovensko makedonskega poslovnega kluba, direktorji slovenskih podjetij v Makedoniji, poslovneži, profesorica in študentje slovenskega jezika na Filološki fakulteti Blaže Koneski na skopski Univerzi Sv. Cirila in Metoda ter ostali Slovenci, živeči v Makedoniji. Častni gost sprejema je bil predsednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov, slavnostni govor pa je imel veleposlanik Alain Brian Bergant. Veleposlanik Bergant je v svojem govoru poudaril pomembnost plebiscita za slovenski narod ter dosežke, ki jih je Slovenija dosegla v zadnjih dvajsetih letih. Sprejem je veleposlaništvo organiziralo v sodelovanju s Slovensko-makedonskim poslovnim klubom, s katerim je pred samim sprejemom potekala zaključna letna skupščina, ki pomeni zaokrožitev dela kluba v letu 2010 in predstavlja pomembno možnost za izboljšanje ekonomskih in poslovnih vezi med Makedonijo in Slovenijo, hkrati pa možnost za izboljšanje poslovne klime v državi. 

 

V sredo, 15. decembra 2010, pa je v Londonu potekal že drugi skupni  praznični sprejem veleposlaništev Slovenije ter Bosne in Hercegovine, ki se ga je udeležilo več kot 250 povabljenih gostov. Častni govorec na sprejemu, ki je potekal v prostorih veleposlaništva BiH v Londonu, je bil minister za Severno Irsko, poslanec Hugo Swire. Minister Swire je v svojem govoru poudaril pomembnost povezovanja evropskih držav in v okviru tega Zahodnega Balkana. Pri tem je izpostavil primer dobrega sodelovanja med Slovenijo ter BiH, predvsem na gospodarskem in političnem področju. Veleposlanica BiH Jadranka Negodić, ki je skupaj s slovenskim veleposlanikom iztokom Jarcem organizirala praznični sprejem, je v svojem govoru poudarila odlične bilateralne odnose med državama. Posebej je omenila slovensko podporo pri uvedbi vizne liberalizacije. Sprejem je spremljal bogat kulturno umetniški program slovenskih in bosanskih umetnikov, v duhu dobrega sodelovanja pa se je na sprejemu streglo slovensko vino in jedlo bosansko hrano.

 

Ob iztekajočem se letu in prihajajočem Dnevu neodvisnosti in enotnosti je tudi Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kijevu skupaj s Slovensko-ukrajinskim združenjem poslovnežev v četrtek, 16. decembra, organiziralo novoletno srečanje za slovenske državljane in poslovneže, ki prebivajo v Ukrajini, druge člane združenja ter njihove poslovne partnerje. Sprejema se je udeležilo okrog šestdeset povabljenih, med njimi vodje predstavništev največjih slovenskih podjetij, delujočih v Ukrajini, in predstavniki nekaterih večjih ukrajinskih poslovnih sistemov. Pri tem je začasna odpravnica poslov Nataša Prah predstavila dosedanje delo Republike Slovenije na področju dvostranskih stikov z Ukrajino in načrte za prihodnje leto.