Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sožalje ministra Žbogarja ob smrti Richarda Holbrooka

Ljubljana, 15. decembra 2010 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je na državno sekretarko Združenih držav Amerike Hillary Clinton naslovil sožalno pismo ob smrti veleposlanika Richarda Holbrooka.

 

Minister Žbogar je v sožalnem pismu izrazil globoko žalost ob nedavni smrti veleposlanika Richarda C. Holbrooka, posebnega predstavnika Združenih držav Amerike za Afganistan in Pakistan ter izpostavil, da je mednarodna skupnost izgubila izjemnega človeka in enega najbolj izkušenih in uglednih diplomatov. Spominjali se bomo predvsem njegovih naporov na področju uveljavitve demokracije in miru v svetu ter prizadevanj za dosego miru in stabilnost v nekaterih najbolj nemirnih regijah na svetu. V zgodovini bo ostal zapisan kot snovalec daytonskega mirovnega sporazuma, s katerim se je leta 1995 formalno končala vojna v Bosni in Hercegovini. Minister Žbogar je v pismu poudaril tudi prizadevanja veleposlanika Holbrooka k vzpostavitvi dolgoročne stabilnosti v Afganistanu in širši regiji, ki so prispevala k pozitivnemu razvoju dogodkov, tako v Afganistanu kot tudi v mednarodnem okolju.