Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Slovenija prevzema vlogo kontaktnega veleposlaništva Nata v Črni gori

Podgorica, 15. december 2010 – Danes je v Črni gori potekala primopredajna slovesnost ob bližajočem se nastopu vloge kontaktnega veleposlaništva Zveze Nato za obdobje 2011-2012, ki jo Slovenija prevzema od Madžarske. S slovenske strani se je dogodka udeležil veleposlanik Andrej Benedejčič, generalni direktor za globalne zadeve in politično multilateralo, z madžarske pa veleposlanik János Hóvári, namestnik državnega sekretarja za globalne zadeve. Sekretariat Zveze Nato je zastopal gospod Michel Duray, vodja zunanjega odseka oddelka za javno diplomacijo.


V svojem nastopu je generalni direktor Benedejčič izrazil zadovoljstvo nad novo vlogo Slovenije v Črni gori, ki predstavlja dobrodošlo možnost nudenja pomoči prijateljski državi. Ob tem je poudaril, da se bo slovenska stran prioritetno posvetila področju javne diplomacije in pomoči pri izvajanju obrambnih in vojaških reform, predvsem v luči ciljev iz črnogorskega Akcijskega načrta za članstvo. Navzoče je tudi opozoril na nedavni vrh Nata v Lizboni, kjer sta bila med drugim sprejeta nov Strateški koncept zavezništva in skupna deklaracija Sveta Nato-Rusija. Vse to nazorno priča o spremembah v Natu, ki se prilagaja novim svetovnim razmeram in globalnim izzivom. V tem smislu bi bil čimprejšnji aktivni črnogorski angažma v Natu več kot dobrodošel. Slovenija si bo tudi zato prizadevala, da bo v prihodnjih dveh letih skozi mehanizem Akcijskega načrta za članstvo Črna gora napredovala do točke, ki bi omogočil državam zaveznicam sprejetje odločitve o njenem povabilu v Nato.


V sklopu svojega obiska v Podgorici se je generalni direktor Benedejčič srečal tudi z zunanjim ministrom Milanom Roćenom, s katerim sta se posvetila krepitvi stikov med državama na področju evro-atlantskih integracij, kot tudi drugim možnostim multilateralnega sodelovanja med Slovenijo in Črno goro.


Kontaktno veleposlaništvo predstavlja živo povezavo med Natom in državo sprejemnico. Med njegove temeljne naloge sodi seznanjanje javnosti in lokalnih institucij z zavezništvom in njegovimi dejavnostmi. V praksi to pomeni, da skupaj s predstavniki različnih delovnih teles Nata organizira seminarje, konference, okrogle mize in javne razprave o dejavnostih zavezništva, kot tudi o dejavnostih države sprejemnice, ki so usmerjene k približevanju Natu. Kontaktno veleposlaništvo v državi sprejemnici prav tako nudi logistično podporo ob obiskih visokih funkcionarjev Nata, vključno s pomočjo pri organizaciji morebitnih obiskov generalnega sekretarja.


Slovenska stran bo vlogo kontaktnega veleposlaništva Nata tokrat prevzela že tretjič. V letih 2004-2006 je opravljala vlogo kontaktnega veleposlaništva v Avstriji, v letih 2007-2008 pa kontaktnega veleposlaništva v Makedoniji.