Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Ukinitev vizumske obveznosti za državljane Albanije in Bosne in Hercegovine

Ljubljana, 14. decembra 2010 - Danes je bila v Uradnem listu EU (L329) objavljena Uredba (EU) št. 1091/2010 z dne 24.11.2010, ki ukinja vizumsko obveznost za vstop na schengensko območje tistim državljanom Albanije ter Bosne in Hercegovine, ki imajo biometrične potne liste. Uredba začne veljati s 15.12.2010.

 

Tujci morajo ob vstopu na mejnih prehodih na zunanji meji, poleg tega da imajo  biometrični potni list, izpolnjevati tudi splošne pogoje za vstop, in sicer:

 

 

  • morali bodo verodostojno izkazati namen in pogoje nameravanega bivanja ter cilj potovanja (vstop brez vizuma je dovoljen za turistična potovanja, zasebne in poslovne obiske, in ne za delo in druge namene),
  • morali bodo imeti zadostna sredstva za preživljanje glede na čas nameravanega bivanja, tranzita in vrnitve v svojo matično državo (denarni zneski se razlikujejo med posameznimi državami članicami, za Slovenijo je višina zadostnih sredstev 70 evrov na dan),
  • v schengenskem informacijskem sistemu zoper njih ne sme biti vpisan ukrep zaradi zavrnitve vstopa,
  • morali bodo dokazati, da se pred nameravanim vstopom v schengensko območje niso že zadrževali več kot tri mesece v šestih mesecih,
  • ne smejo predstavljati nevarnosti za javni red, notranjo varnost, javno zdravje ali mednarodne odnose katere koli države članice. 
     

Če ne izpolnjujejo naštetih pogojev, jim bo vstop v schengenske države zavrnjen. Zavrnitev vstopa ne pomeni trajne prepovedi, temveč velja do izpolnitve vseh predpisanih pogojev za vstop.

 

Priporočamo, da si tujci pred potovanjem uredijo potovalno zdravstveno zavarovanje.

 

Tujci, ki izpolnjujejo vse zgoraj naštete pogoje za vstop, smejo bivati oziroma se zadrževati na območju Republike Slovenije ali na schengenskem območju največ tri mesece v obdobju šestih mesecev od dneva prvega vstopa. Če se pri mejni kontroli pri izstopu na zunanji meji ugotovi, da so prekoračili dovoljeni čas zadrževanja na schengenskem območju, se jim lahko izreče globa.

 

Posebej je treba poudariti, da morajo državljani tretjih držav v primeru načrtovanega daljšega prebivanja v državah schengenskega območja (npr. zaradi dela, zaposlitve, študija) predhodno pridobiti dovoljenje za prebivanje.