Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Žbogar na zasedanju Sveta za zunanje zadeve

Luksemburg, 26. aprila 2010 - Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je danes v Luksemburgu udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve. Ministri za zunanje zadeve so skupaj z ministri za obrambo obravnavali stanje v Afganistanu, še posebej v kontekstu prvega poročila o implementaciji akcijskega načrta EU za Afganistan in Pakistan. Z generalnim sekretarjem NATO so ministri izmenjali poglede glede sodelovanja med EU in NATO s posebnim poudarkom na primeru Afganistana.

 

Minister Žbogar je pri tem izpostavil potrebo po večjem in konkretnejšem angažmaju mednarodne skupnosti na razvojnem področju, s čemer bi omogočili prevzem odgovornosti in upravljanja na afganistanske oblasti.

 

Ministri za zunanje zadeve so izmenjali poglede na situacijo v Sudanu po izvedenih predsedniških, parlamentarnih in lokalnih volitvah ter pred načrtovanim referendumom v Južnem Sudanu v začetku 2011. Minister Žbogar je ob tem poudaril potrebo po vključitvi razprave o situaciji v Darfurju, ki je še naprej potrebna posebne pozornosti.

 

Glede situacije v Kirgiziji po prevzemu oblasti s strani začasne vlade so ministri izpostavili pomen začetka procesa ustavnih sprememb in napovedanih volitev v oktobru 2010.

 

Na kosilu so se ministri tudi dotaknili vprašanja odnosov EU s strateškimi partnerji, pri čemer je bil glavni poudarek namenjen učinkoviti razporeditvi virov. Minister Žbogar je pri tem poudaril, da ni pomemben samo odtis EU prisotnosti na mednarodnem prizorišču ampak predvsem enoten glas, s katerim bi EU lahko učinkoviteje nastopala.

 

Ministri so se na kratko dotaknili tudi politične situacije v Mjanmarju in stanja EU operacije Atalanta v Somaliji, izmenjali pa so tudi poglede glede usklajevanja odziva EU v zvezi s svetovalnim mnenjem Meddržavnega sodišča v Haagu (ICJ) glede skladnosti razglasitve Kosova z mednarodnim pravom in vizumsko liberalizacijo za Zahodni Balkan, v zvezi s čimer sta ministra za zunanje zadeve Slovenije in Italije pisala skupno pismo, ki so ga sopodpisali ministri Madžarske, Malte, Bolgarije, Estonije, Poljske, Romunije, Grčije, Litve, Slovaške in Cipra.