Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Sklepni del neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Nata

Talin,  23.  aprila 2010 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je v Talinu  udeležil   neformalnega  zasedanja  zunanjih ministrov držav članic Nata. Potem ko so ministri prvi dan zasedanja med drugim razpravljali tudi o Natovi politiki odprtih vrat in v zvezi s tem sprejeli formalno odločitev o povabilu Bosne in Hercegovine v Akcijski načrt za članstvo (ANČ), ki ga bo BiH lahko pričela izvajati, ko bo rešila odprta vprašanja v zvezi z vojaškimi nepremičninami, so ministri drugi dan zasedanja razpravljali o odnosih Nata z Rusijo in o zavezniški operaciji ISAF v Afganistanu.
 
Glede odnosov Nata z Rusijo so ministri poudarili pomen krepitve političnega dialoga in praktičnega sodelovanja z Rusijo. Znotraj Zavezništva sicer obstajajo določene razlike v pogledih med Natom in Rusijo, ki  pa  ne smejo predstavljati nepremostljive ovire pri urejanju odprtih varnostnih vprašanj v evro-atlantskem prostoru. Minister Žbogar je v svojem nastopu poudaril nujnost oblikovanja resničnega in pozitivnega strateškega partnerstva med Natom in Rusijo, temelječega na zaupanju in vzajemnem spoštovanju.
 
Razprava  o  Afganistanu  je  potekala v formatu držav, ki prispevajo svoje sile  v zavezniško operacijo ISAF. Ministri so v razpravi, ki je bila osredotočena predvsem na usposabljanje  afganistanskih  varnostnih sil (ANSF), izpostavili pomen pospešene  "afganizacije" procesa stabilizacije in tranzicije v Afganistanu oz. prevzemanja odgovornosti za varnost s strani afganistanskih oblasti, ki mora ostati osrednje vodilo mednarodne skupnosti v Afganistanu.