Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Neformalno srečanje ministrov za zunanje zadeve EU glede položaja na Bližnjem vzhodu

Pariz, 30. decembra 2009 - Ministri za zunanje zadeve držav članic EU oziroma njihovi predstavniki ter visoki predstavnik za SZVP Solana in predstavnik EK so se 30.12. v Parizu sestali na neformalnem srečanju, kjer so govorili o razmerah na Bližnjem Vzhodu v luči tragičnih dogodkov med Izraelom in Gazo. Slovenijo je zastopal politični direktor Matej Marn.

 

Evropska unija ob upoštevanju trpljenja civilnega prebivalstva predlaga naslednje ukrepe:

 

EU poziva obe strani k takojšnjemu in trajnemu premirju. Raketni napadi Hamasa na Izrael se morajo brezpogojno končati, prav tako pa tudi izraelske vojaške operacije. Prekinitev bojevanja bo omogočila normalno delovanje vseh mejnih prehodov, ki so predvideni v sporazumu o gibanju in dostopu iz leta 2005. EU je pripravljena na ponovno delovanje misije EUBAM Rafa, ki bo omogočila ponovno odprtje prehoda, prav tako pa je ob ustreznih varnostnih zagotovilih pripravljena preučiti možnosti za pomoč pri drugih mejnih prehodih.

 

Potrebno je zagotoviti takojšnjo humanitarno pomoč, ki bo zagotovila dostavo hrane, medicinske opreme in goriva v Gazo. Evakuacija ranjencev in nemoten dostop humanitarnih delavcev bosta omogočena z odprtjem mejnih prehodov.

 

EU prav tako poziva k okrepitvi mirovnega procesa, k čemur poziva tudi najnovejša s tem povezana resolucija VS OZN st. 1850. Rešitev izraelsko-palestinskega konflikta mora temeljiti na procesu, začetem v Annapolisu, in na ustanovitvi palestinske države, ki bo sobivala v miru z Izraelom. EU poziva k med-palestinski spravi pod okriljem predsednika Abbasa in podpira delovanje Egipta in Arabske lige pri tem.

 

EU bo sodelovala z ostalimi članicami Kvarteta in državami regije pri naporih za končanje nasilja in spodbuditev mirovnega procesa. Dogovorjeno je bilo, da bo v kratkem v regijo potovala EU ministrska Trojka pod vodstvom nove predsedujoče Svetu EU, Češke.