Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister Samuel Žbogar sprejel humanitarnega posrednika iz Darfurja Suleimana Jamousa

Ljubljana, 29. januarja 2008 – Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je danes sprejel humanitarnega posrednika iz Darfurja in predstavnika "Sudanskega osvobodilnega gibanja/vojske - Enotnost" (SPLM/A - Unity) Suleimana Jamousa, ki je ministru predstavil humanitarne in varnostne razmere v Darfurju. Suleiman Jamous je poudaril pomen obveščenosti mednarodne javnosti o vzrokih konflikta v Darfurju in se ministru Žbogarju zahvalil za prispevek Slovenije pri osveščanju javnosti o trpljenju civilnega prebivalstva.

 

Minister Žbogar je v pogovoru s sogovornikom poudaril, da si morajo za mirno rešitev konflikta prizadevati vse strani, zato je pomembno, da je mednarodna skupnost enotna in da so za dialog pripravljene vse vpletene strani v Sudanu. Suleiman Jamous je pri tem izpostavil, da so varnostne razmere v Darfurju še vedno negotove, k njihovemu umirjanju pa lahko prispevajo mednarodna skupnost in mediji. Dejal je, da namestitev mirovnih sil OZN UNAMID poteka, vendar zaenkrat še ni vzpostavljeno stanje, ko bi lahko mirovne sile zanesljivo varovale civilno prebivalstvo. Jamous je pri tem še dodal, da bi lahko Evropska unija lahko prevzela večjo vlogo v mirovnih prizadevanjih.

 

Minister Žbogar je izpostavil prizadevanje Slovenije na področju spoštovanja človekovih pravic in problema otrok v oboroženih konfliktih. Jamous je potrdil, da je problem otrok v oboroženih konfliktih pereč, in ministru Žbogarju predstavil svoje dosedanje izkušnje. Poudaril je, da je osnovna težava predvsem v reintegraciji otrok, saj za to ni vzpostavljenih ustreznih centrov, kjer bi jim omogočili šolanje in usposabljanje za civilno življenje.