Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Srečanje ministrov za zunanje zadeve sredozemskih držav članic EU, Taormina, 15. in 16. december 2008

Taorima, 16. decembra 2008 - Državna sekretarka v Ministrstvu za zunanje zadeve RS Dragoljuba Benčina se je 15. in 16. decembra 2008 udeležila šestega srečanja ministrov za zunanje zadeve sredozemskih držav članic EU – t.i. Oljčne skupine, ki je tokrat potekalo v Taormini na Siciliji. V tej skupini poleg Slovenije sodelujejo še Ciper, Francija, Grčija, Italija, Malta, Portugalska, Španija, Bolgarija in Romunija.

 

Tokratno srečanje je gostil italijanski minister za zunanje zadeve Franco Frattini.

Udeleženci srečanja so se dogovorili za okrepljeno sodelovanje med članicami Oljčne skupine na ravni prestolnic, pa tudi med predstavništvi pri EU v Bruslju. Izrazili so svojo podporo nadaljnjemu razvoju Evropske sosedske politike, tako v obliki Vzhodnega partnerstva in Unije za Sredozemlje.

 

Veliko pozornosti je bilo posvečeno Zahodnemu Balkanu. Vsi so si bili enotni, da je potrebno okrepiti evropsko perspektivo držav regije, s katero bo mogoče spodbuditi potrebne reforme za učvrstitev stabilnosti in razvoja regije.

 

Udeleženci srečanja so spregovorili tudi o migracijski in energetski politiki EU, s posebnim ozirom na posebnostih Sredozemlja.

 

Ob koncu so se dogovorili, da bo naslednje srečanje potekalo v prvi polovici leta 2009 na Portugalskem.