Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

MZZ o plinskih terminalih v Tržaškem zalivu

Ljubljana, 29. septembra 2008 – V zvezi z 28. sestankom medresorske delovne skupine za plinske terminale v Tržaškem zalivu in njegovem zaledju, ki je potekal 25. septembra, želi Ministrstvo za zunanje zadeve opozoriti na rezultate prvega zasedanja koordinacijskega odbora ministrov med Slovenijo in Italijo 8. septembra v Rimu, kjer je bilo v okviru razprave na temo energetskih projektov dano tudi zagotovilo zunanjega ministra Frattinija, da bo gradnja plinskih terminalov izvedena samo sporazumno s Slovenijo. V MZZ verjamemo v verodostojnost te zaveze, zato ocenjujemo, da je tožba zoper Italijo v tej zadevi skrajno sredstvo. Po našem mnenju je treba izkoristiti vsa sredstva, ki jih imamo na voljo v okviru bilateralnega sodelovanja.

 

Napredek lahko prinesejo tudi sestanki tehničnih delegacij, za izvedbo katerih sta se dogovorila zunanja ministra na srečanju v Rimu. Prvi sestanek je že potekal 15. septembra v Trstu, sledita še sestanka 7. oktobra v Ljubljani in 20. oktobra v Rimu.

 

Poudarjamo še, da sta se državi s podpisom skupne izjave ob prvem zasedanju koordinacijskega odbora ministrov zavezali, da bosta še naprej sodelovali na področju varstva okolja ter da se bosta redno posvetovali o čezmejnih strateških okoljskih vidikih, ki vključujejo prebivalstvo, zdravje, promet in varnost, v skladu z zakonodajo EU, njenimi najboljšimi praksami in mednarodnimi obveznostmi.