Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Rupel nastopil na ministrskem srečanju prijateljev skupine Zavezništva civilizacij

New York, 24. septembra 2008 - Ob robu splošne razprave 63. Zasedanja Generalne skupščine OZN je potekal tretji sestanek zunanjih ministrov skupine prijateljev Zavezništva civilizacij. Slovenija je članica te skupine že od samega začetka. Vzpodbujanje medverskega in medkulturnega dialoga je ena izmed prioritet slovenske zunanje politike in je bila ena izmed prioritet našega predsedovanja EU. Gre za politični in civilno-družbeni dialog o identiteti, prihodnosti, viziji in skupnih vrednotah ter usmeritvah 27 članic Evropske unije.

 

Minister dr. Rupel na srečanju skupine prijateljev Zavezništva civilizacij (Foto: MZZ)


Slovenija v zunanji politiki še prav posebno spodbuja potrebo po krepitvi medkulturnega in medverskega dialoga na Zahodnem Balkanu in dialog, saj gre za dialog med narodi in kulturami s področja Zahodnega Balkana, ki je povezana s prioriteto širitve EU. Minister dr. Rupel je v govoru posebej izpostavil konferenco 'Muslimani državljani zahoda', ki je potekala meseca februarja letos v Ljubljani. Konferenca je poskušala predstaviti različne modele integracije in dialoga z muslimanskimi skupnostmi v Evropi. Konference se je udeležil tudi visoki komisar OZN Jorge Sampaio.
 

Minister dr. Rupel je v svojem nastopu predstavil projekt Evro-mediteranske univerze in predlagal, da postane partnerska organizacija Zavezništva civilizacij pri razvijanju medkulturnega dialoga na področju izobraževanja in raziskovanja. Predlagal je tudi, da bi naslednji forum Zavezništva civilizacij, ki bo potekal aprila 2009 v Istanbulu, moral posebno pozornost nameniti medkulturnemu dialogu v JV Evropi. Prijatelji Zavezništva civilizacij iz Evrope bi morali okrepiti socialni in politični dialog v regiji, ki bi moral okrepiti dialog in razumevanje med kulturami in religijami v regiji.

 

Govor ministra dr. Rupla