Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Dr. Rupel: okvir OVSE najustreznejši za razpravo o Gruziji

Bled, 31. avgusta 2008 – »Gruzija in energetska varnost sta najaktualnejši temi, s katerima se danes srečuje Evropska unija,« je dejal zunanji minister dr. Dimitrij Rupel na okrogli mizi o Gruziji, ki je potekala danes popoldne na Strateškem forumu Bled. Opozoril je tudi, da je ta  razprava nadvse pomembna, ker bo jutri o tem na izrednem zasedanju razpravljal Evropski svet, konec tedna pa bo to ena glavnih tem na neformalnem zasedanju zunanjih ministrov držav članic EU v Avignonu, razpravljali pa bodo tudi o odnosih med Evropsko unijo in Rusijo.


Gruzija in energetska varnost sta zdaj med seboj tesno povezani; ta povezanost je na dlani, v regiji vlada velika napetost in negotovost. V zvezi s tem so nekateri zunanji ministri predlagali sklic posebne konference: »Ocenjujemo, da je OVSE najustreznejši okvir za tako konferenco,« je poudaril dr. Rupel in dodal, da mora biti na tako konferenco povabljena tudi Ruska federacija. Tudi rešitev gruzijskega vprašanja bo po njegovem mnenju močno odvisna od pogovorov z Rusko federacijo. Med drugim se bo treba dogovoriti o tem, kod bodo tekle poti energetskih virov, znotraj Evropske unije in onkraj njenih meja. Ob vsem tem je dr. Rupel opozoril, da je ruski zunanji minister poudaril, da so EU, ZDA in Ruska federacija trije stebri iste civilizacije. »Ta okvir moramo gojiti, zato smo predlagali, da bi ob donatorski konferenci organizirali politično konferenco, ki bi vključevala tudi Rusko federacijo, pa čeprav z njo ne bomo soglašali glede dogajanj na začetku avgusta,« je še dejal.