Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Rupel se je ločeno srečal s predstavnikoma Gruzije in Ruske federacije

Bled, 31. avgusta 2008 – Zunanji minister dr. Dimitrij Rupel se je pred začetkom Strateškega foruma Bled na ločenih sestankih srečal s podpredsednikom gruzijske vlade Giorgijem Baramidzejem in z namestnikom zunanjega  ministra Ruske federacije Aleksandrom Jakovenkom. Obema je izrazil veliko zaskrbljenost zaradi zadnjih dogodkov in poudaril, da je treba spore reševati po miroljubni poti. »Vojaške akcije resno ogrožajo stabilnost v regiji in širše ter povzročajo veliko trpljenje ljudem,« je poudaril.

 

Minister dr. Rupel in podpredsednik vlade Baramidze (Foto: BOBO)

 

Po obeh srečanjih je dr. Rupel novinarjem dejal, da je še zlasti zaskrbljen glede nasprotujočih si stališč v zvezi z oblikovanjem tamponske cone na mejah med Južno Osetijo in Abhazijo ter Gruzijo; gre za vprašanje, ki ga bo treba natančno definirati, tudi zato, da bi preprečili posege v suverenost in ozemeljsko celovitost Gruzije. V zvezi s tem je še nerešeno vprašanje posebne misije Evropske unije, o kateri so govorili na izrednem zasedanju Sveta zunanjih ministrov EU 13. avgusta v Bruslju.

 

Minister dr. Rupel in namestnik ministra Jakovenko (Foto: BOBO)

 

Glede jutrišnjega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju je dr. Rupel poudaril, da je treba predvsem zagotoviti enotnost Evropske unije. Dejal je tudi, da ta od vseh strani zahteva spoštovanje dogovora, ki sta ga ruski in gruzijski predsednik Medvedjev in Sakašvili podpisala po posredovanju predsednika Evropskega sveta Sarkozyja 12. avgusta.

 

Dr. Rupel je tudi dejal, da obstajata dva predloga za mednarodni konferenci. Prvi zadeva mednarodno donatorsko konferenco; z njo Slovenija soglaša, kajti ljudem je treba pomagati. Glede predloga nemške kanclerke Angele Merkel o regionalni konferenci o Kavkazu pa je dr. Rupel ocenil, da bi na tej konferenci sodelovala tudi Rusija, ki je ena od gruzijskih sosed. Ponovil je, da sprejemanje sankcij proti Rusiji ne bi bilo smiselno: koristno je, da EU nadaljuje pogovore z Rusijo, med katere sodi tudi vprašanje zamrznjenih konfliktov na Kavkazu.