Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Minister dr. Rupel predstavil Strateški forum Bled 2008

Ljubljana, 29. avgusta 2008 – »Vprašanje energetike in z njim povezana problematika podnebnih sprememb je eden največjih izzivov sodobnega časa,« je na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil letošnji Strateški forum Bled, poudaril zunanji minister dr. Dimitrij Rupel. Forum, ki ga MZZ organizira skupaj s Centrom za evropsko prihodnost (CEP), se bo začel v nedeljo popoldne in nadaljeval v ponedeljek ves dan, poleg zgoraj navedene osrednje teme pa bo na njem beseda tekla tudi o Gruziji.

Minister dr. Rupel na novinarski konferenci (Foto: BOBO)

 

Že število udeležencev, vseh je 398 iz 59 držav, kaže na zanimanje, ki vlada za blejsko zasedanje. Minister dr. Rupel je opozoril, da bodo med udeleženci trije predsedniki vlad, en nekdanji predsednik vlade, en podpredsednik vlade, petnajst ministrov oziroma namestnikov ministrov, generalni sekretar OVSE, namestnica generalnega sekretarja OZN ter številni drugi politiki pa še gospodarstveniki, znanstveniki in strokovnjaki.

 

»Energetiko in podnebne spremembe moramo obravnavati skupaj, ker povzroča proizvodnja energije 80 odstotkov vseh toplogrednih izpustov na svetovni ravni,« je opozoril zunanji minister. Evropska komisija je izdelala podnebno-energetski zakonodajni sveženj, ki kratkoročno in dolgoročno prinaša pomembne gospodarske prednosti. Dr. Rupel je dejal, da bi izpolnitev ciljev glede zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov in povečane rabe obnovljivih virov energije pomenila za EU letni prihranek 50 milijard evrov pri uvozu nafte in plina. Tudi glede na to vsebino je zunanji minister dejal, da bo Strateški forum Bled 2008 »dogodek z visoko dodano vrednostjo, ki bo izpolnil pričakovanja vseh udeležencev«.

 

Minister dr. Rupel (Foto: BOBO)

 

Sicer pa je dr. Rupel govoril tudi o pripravah na Evropski svet o Gruziji, na katerem francosko predsedstvo pričakuje potrditev dokumenta, ki sta ga ob posredovanju francoskega predsednika Sarkozyja 12. avgusta podpisala predsednika Medvedjev in Sakašvili, z zahtevo, da obe strani dokument izvajata. Določiti bo treba tudi oblike oziroma mehanizme misije, ki jo namerava EU poslati v Gruzijo, kajti EU naj bi se popolnoma zavzela za mirno in trajno rešitev konflikta. Veliko pozornost bodo namenili humanitarni pomoči prebivalstvu, obnovi in krepitvi odnosov z Gruzijo, poudarili bodo tudi zahtevo po spoštovanju neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Gruzije. Kar pa zadeva možnost sankcij proti Rusiji, pa je dr. Rupel prepričan, da mora EU nadaljevati pogovore z Rusijo, sicer pa je sam predsednik Evropskega sveta Sarkozy dejal, da predsedstvo zdaj ne predlaga nikakršnih sankcij.

 

Zvočni zapis novinarske konference 

 

Medijski program - Strateški forum Bled (31. avgust 2008 - 01. september 2008)