Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Tomo Križnar - pogovor ministra dr. Rupla z veleposlanikom Haavistom

 

Minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel je danes opravil telefonski pogovor s posebnim odposlancem EU za Sudan veleposlanikom Pekkom Haavistom. Veleposlanik Haavisto je ministra seznanil s pogovori in aktivnostmi, ki jih je v času svoje misije v Sudanu opravil za to, da se problem razreši na način, ki bo Tomu Križnarju omogočil odhod na prostost. Problem zaprtega Slovenca je veleposlanik Haavisto izpostavil v pogovorih s sudanskim ministrom za zunanje zadeve in drugimi predstavniki sudanskih oblasti. V teh pogovorih je poudaril, da gre za zaporno kazen, ki jo v sudanskem zaporu prestaja državljan ene od držav članic Evropske unije, ter se zavzel, da se Tomu Križnarju kar najhitreje omogoči odhod iz Sudana. Nadaljnji zapleti pri dokončni razrešitvi problemov, ki jih v Sudanu ima Tomo Križnar, bi lahko poslabšali odnose med Sudanom in Evropsko unijo.

 

Sudanski minister je bil že pred tem seznanjen s problemom, ki ga je izpostavil veleposlanik Haavisto. Po njegovem mnenju je najprej potrebno doseči pravnomočni zaključek sodnega postopka zoper obsojenega. To naj bi se po njegovem mnenju zgodilo kmalu. Po tem lahko v odločanje poseže tudi predsednik Sudana, ki ima s tem v zvezi pomembna pooblastila.

 

Veleposlanik Haavisto je zagotovil ministru dr. Ruplu, da bo sam osebno in tudi preko predstavništva EU v Kartumu pozorno spremljal razvoj primera Križnar, Slovenija pa lahko pri tem računa na zanesljivo podporo in pomoč Evropske unije in vseh njenih članic.