Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Na Bledu tudi več dvostranskih srečanj ministra dr. Rupla

Bled, 27. avgust 2006 - Minister dr. Dimitrij Rupel je danes ob robu mednarodne konference Kaspijski obeti opravil več dvostranskih srečanj.

 

Minister Rupel je generalnemu direktorju Mednarodne agencije za atomsko energijo Mohamedu El Baradeju pojasnil, da Slovenija podpira resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1696, sprejeto 31. julija, ki od Irana zahteva, da ustavi bogatenje urana. Ob tem je minister dr. Rupel izrazil pričakovanje, da bo Teheran izpolnil te zahteve v danem roku. Minister dr. Rupel je izrazil tudi interes in zavezanost Evropske unije k nadaljnjemu dialogu z Iranom. Generalni direktor El Baradej je ob tem dejal, da so prizadevanja EU pri reševanju iranskega vprašanja dobrodošla.

 

foto: Bobo/Ž. Živulović

Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA) Mohamed El Baradeij

 

 

Minister dr. Rupel se je sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Slovaške Jánom Kubišem. Ocenila sta, da državi odlično sodelujeta tako na gospodarskem kot ostalih področjih. Ministra sta se zavzela za nadaljnje poglabljanje odnosov, predvsem na kulturnem področju. Minister dr. Rupel se je zavzel za krepitev sodelovanja tudi v okviru Foruma slovanskih kultur. Sogovornika sta izmenjala poglede o razmerah na Zahodnem Balkanu.

 

foto: Bobo/Ž. Živulović 

Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij rupel in zunanji minister Slovaške republike Jan Kubiš

 

 

Zunanji minister Litve Petras Vaitiekunas in minister dr. Rupel sta pozdravila odlične odnose med državama. Minister dr. Rupel je sogovornika informiral o pripravah Slovenije na predsedovanje EU 2008 ter mu predstavil prioritete našega predsedovanja. Ministra sta izmenjala tudi poglede na krepitev sodelovanja z državami kaspijske regije.

 

foto: Bobo/Ž. Živulović

Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in litvanski zunanji minister Petras Vaitiekunas 

 

Minister je danes na pogovor sprejel tudi veleposlanika Izraela Dana Ashbela, s katerim sta se srečala prvič, odkar je veleposlanik 11. junija predal poverilna pisma. Pogovarjala sta se predvsem o situaciji na Bližnjem vzhodu po prenehanju sovražnosti med Izraelom in Libanonom.

foto: Bobo/Ž. Živulović 

Slovenski zunanji minister dr. Dimitrij Rupel in veleposlanik Izraela Dan Ahbel