Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

NOVICA

Tomo Križnar - 26.8.2006

Konzul Andrej Dernovšček je danes v sudanskem El Faširju obiskal zaprtega Toma Križnarja. Križnar sporoča, da je njegovo stanje zadovoljivo in da se počuti dobro. Zoper obravnavo v zaporu se ne pritožuje. Vsem, ki mu izražajo svoje dobre želje, se zahvaljuje in sporoča vsem, predvsem pa svojcem, da upa na skorajšnjo vrnitev.

 

Ministrstvo je skušalo vzpostaviti stik s Križnarjevimi najbližjimi po telefonu, vendar žal niso bili pravočasno dosegljivi. Konzul Dernovšček bo skušal to omogočiti ob svojem naslednjem obisku pri Križnarju, ki ga načrtuje za jutri.

 

V času obiska je s Križnarjem opravil telefonski pogovor minister za zunanje zadeve dr. Dimitrij Rupel. Minister mu je dejal, naj ne obupa zaradi razmer in naj se zaveda, da mora MZZ pri svojih aktivnostih upoštevati realnost sudanskih razmer in pravnega sistema. V teh okoliščinah dela MZZ veliko korakov, ki bi prispevali k uspešni rešitvi. Ministrstvo in minister osebno sodeluje z vsemi sudanskimi institucijami, ki bi lahko omogočile rešitev v njegovo korist. Minister dr. Rupel je Križnarju povedal, da je osebno prosil za pomoč generalnega sekretarja Arabske lige Amra Mousso in posebnega odposlanca EU za Sudan veleposlanika Pekka Haavisto.

 

Križnar se je ministru zahvalil za vzpodbudne besede in dejal, da je zanj danes najlepši dan v zadnjem času, čeprav pogoji niso idealni.

 

V času obiska so Križnar, konzul Dernovšček in odvetnik Madjub skušali kar najbolj natančno pripraviti argumente za Križnarjevo obrambo v postopku obravnave pritožbe zoper obsodilno sodbo na prvi stopnji.

 

Konzul Dernovšček ima dovoljenje sudanskih oblasti tudi za naslednji obisk pri Križnarju, ki ga načrtuje za jutrišnji dan.